Thursday , 28 March 2024

Το πρόγραμμα των τριπλών εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη – “Αυλαία” αύριο με την καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Με πανηγυρική λιτανεία των ιερών εικόνων, της Παναγίας «Γεροντίσσης» και του Αγίου Δημητρίου μαζί με τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου, στους δρόμους της πόλης ανοίγει αύριο στη Θεσσαλονίκη η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, καθώς και του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Αύριο, επίσης, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με μέριμνα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο τελετών του Ιδρύματος), όπου τον πανηγυρικό με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στους εθνικούς αγώνες. Από την απελευθέρωση έως τον τελευταίο πόλεμο» θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Βλάσιος Βλασίδης.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8 το πρωί θα γίνει η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο του Λευκού Πύργου με μέριμνα του Γ΄  Σώματος Στρατού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις 11:30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τις 6:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και του έπους του ’40, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κοσμήτορας του ΑΠΘ Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, με τίτλο «Το τόξο του χρόνου και το Έπος του 1940», ενώ θα ακολουθήσει μουσικό μέρος από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Το βράδυ της Τετάρτης στις 8:30 θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Στις 11:00 θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και στις 12:30 η στέψη μνημείων, προτομών και ανδριάντων ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παραστεί στη μεγάλη στρατυιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *