Thursday , 25 April 2024

Το ΣτΕ νομιμοποίησε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες των αρνητών ότι η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι αντισυνταγματική πράξη, βάζει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις που ζητούσαν να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές, κ.λπ. αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, όπως είναι των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΠΟΕΔΗΝ, κ.ά. και έκρινε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις.

«Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους»,τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική απόφαση.

Εξάλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, Δημήτρης Σκαλτσούνης, έκανε για πρώτη φορά χρήση του άρθρου 25 του νόμου 4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων του δικαστηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *