Saturday , 20 April 2024

Το υψηλό ενεργειακό κόστος “παγώνει” τα σχολεία

Του Γ. Κατσιάνη

Σε…βαρίδι για τους δήμους τείνει να εξελιχθεί το ενεργειακό κόστος.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει εξαρχής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των δήμων και να ενισχύσει τις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διέθεσε το 2022 συνολικά το ποσό των 307 εκατ. ευρώ στους δήμους.

Η ζοφερή πραγματικότητα

Παρά την κρατική ενίσχυση, οι δήμοι μέσω των σχολικών επιτροπών καλούνται σήμερα να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος οφείλει σε εταιρεία φυσικού αερίου το ποσό των 460.000 ευρώ!

“Πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε σε διακανονισμό και να ρυθμίσουμε την οφειλή”, δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

“Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σχολεία να διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ – θέρμανση και τίποτα άλλο”, τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Πειραιά ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έγινε πρόσφατα στο 7ο δημοτικό σχολείο Άρτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *