Τρεις στους τέσσερις συνταξιούχους ζουν στα όρια της ανέχειας

Τρεις στους τέσσερις συνταξιούχους ζουν στα όρια της ανέχειας

523
SHARE

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, με τους συνταξιούχους να αποτελούν την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα που ζει στα όρια της ανέχειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, 4 στους 10 συνταξιούχους ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ ενώ τρεις στους δέκα λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξή μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις, σε φιλοδωρήματα», τόνισε ο πρόεδρος του δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος.

Με τη γλώσσα των αριθμών…

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016, οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά (με τις νέες περικοπές το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου) περίπου το 70% των εισοδημάτων τους.

Έτσι, ενώ η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 722 ευρώ τον μήνα, οι νέες κύριες συντάξεις δε θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις επικουρικές συντάξεις, όπου ενώ σήμερα  διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 170 ευρώ το μήνα, αναμένεται νέο «ψαλίδι» που θα αγγίξει και το 70%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και σήμερα είναι μόλις 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

LEAVE A REPLY