Τσίπρας από Δελφούς: “Θα επισκεφθώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική...

Τσίπρας από Δελφούς: “Θα επισκεφθώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή”

427
SHARE

Επίσκεψή του στα Σκόπια μαζί με επιχειρηματική αποστολή προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του απόψε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

“Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτόν, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή”, ανέφερε σχετικά.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, “με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος”, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική κι αστυνομική συνεργασία.

Κατά τον ίδιο, “σήμερα η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα, αλλά δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη” και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τα «χαρμόσυνα», όπως τα χαρακτήρισε, νέα για το κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ και επιβεβαίωσε εκ νέου “την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ντιμιτρόφ

Υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του γειτονικού κράτους, Νίκολα Ντιμιτρόφ, που συμμετείχε επίσης στο Φόρουμ , παρομοιάζοντάς την με εκλεπτυσμένο κόσμημα.
“Βασισμένοι στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής μας και υπό την αιγίδα της ηγεσίας του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, καταφέραμε να το επιτύχουμε
Ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε επίσης λόγο για ανάγκη στο εξής οι δύο χώρες να εστιάσουν σε ζητήματα που έχουν σημασία, όπως η απασχόληση, το σύστημα υγείας και η παραγωγή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, με πρώτη τη Γερμανία και πως οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές πέρυσι ανήλθαν σε 1 δισεκατ.ευρώ.
Απευθυνόμενος, επίσης στον Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τόνισε “αυτό που κάνατε κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο σπουδαία χώρα”.

LEAVE A REPLY