Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου

Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου

770
SHARE

Για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» ενημερώθηκαν το απόγευμα εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων της Μακεδονίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσλαονίκη (ΕΣΘ). Πρόκειται για Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) κι έχει σκοπό την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές κυρίες δε σε εκείνες που παρουσιάζουν πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσει πόλο έλξης για τους καταναλωτές και τους τουρίστες.Αυτό θα γίνει με την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής παρέμβασης, καθώς και με την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Η υλοποίηση της δράσης προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων ή των Επιμελητηρίων εφόσον οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν..

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης αποκάλυψε ότι ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για την κατάθεση των φακέλων με καταληκτική ημερομηνία την 24η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται να κατατεθούν τρεις προτάσεις στους δήμους Ευόσμου, Θερμαϊκού και Θεσσαλονίκης. Ειδικά όσον αφορά στην πρόταση για τον δήμο Θεσσαλονίκης, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα εκτείνεται «από την Τσιμισκή και πάνω μέχρι το ύψος της Ι. Δραγούμη και μέχρι την Καμάρα».

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ έκανε λόγο για μια σοβαρή πρωτοβουλία του υπουργείου, που θα βοηθήσει τους εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι καλό και να μείνει το στίγμα του εμπορικού συλλόγου στην πόλη υπό την έννοια αυτό που θα βάλουμε στην περιοχή να μείνει για πάντα».

Στη συνέχεια, στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Φιλιππίδης τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού των ευθυνών μεταξύ των εταίρων του έργου, καθώς εάν κάποιος δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του ο άλλος εταίρος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε για τα έργα που ήδη υλοποίησε! Προφανώς και ο φόβος των εμπορικών συλλόγων αφορά στη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων από τους δήμους λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων αγκυλώσεων.

Από την πλευρά της η Μαρία Πουλάκη συνεργάτης της ειδικής γραμματέως ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής υπογράμμισε ότι η δράση -η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους- έχει ως στόχο της αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της αισθητικής των εμπορικών καταστημάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των εμπορικών δρόμων. Όπως είπε η ίδια τίθεται η ελάχιστη προϋπόθεση των 50 καταστημάτων σε ένα «σύστημα» δρόμων συνολικού μήκους 400 μέτρων εκ των οποίων τα 200 μέτρα αφορούν σε πεζόδρομο ή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι στο πρόγραμμα εκτός από εμπορικά καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που ορίζεται ως Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Σύμφωνα με την κυρία Πουλάκη οι επιλέξιμες δαπάνες για τα εμπορικά καταστήματα αφορούν στην αναμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων έτσι ώστε να αναδειχτεί η ταυτότητα που έχει η συγκεκριμένη περιοχή. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50 εκατ. ευρώ και το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100%. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως: μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.

 

LEAVE A REPLY