Tuesday , 5 November 2024

Τ. Αναστασάτος (Eurobank): «Κλειδί» για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας η προσέλκυση επενδύσεων

Στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας και την επίτευξη δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, Τάσος Αναστασάτος μιλώντας στο 2ο Athens Investment Forum.

Ο κ. Αναστασάτος εξήγησε ότι, δεδομένης της χαμηλής αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι κρίσιμη. Εξίσου κρίσιμη, είπε, είναι η επένδυση σε έρευνα, τεχνολογία και ψηφιακές ικανότητες, ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της χώρας να προσελκύει δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, ωστόσο, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να παρουσιάζει υστερήσεις σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρωζώνη. Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Αναστασάτος στην ομιλία του, η επίδειξη κυριότητας στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και ανάπτυξη, ο κ. Αναστασάτος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια κι έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους μέσω επιστροφής καταθέσεων και πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά. Επιπλέον, η μείωση του κινδύνου χώρας και η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχουν συντελέσει στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ υπάρχει δυναμική περαιτέρω μείωσης, με την προϋπόθεση της εφαρμογής φιλοαναπτυξιακών πολιτικών.

Οι ελληνικές τράπεζες -συνέχισε ο κ. Αναστασάτος- ανταποκρίνονται στην πρόκληση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υπεραποδίδοντας έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. «Η βασικότερη προϋπόθεση όμως για την επιστροφή θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης αφορά την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ζήτησης για δάνεια. Αυτό αναμένεται να ακολουθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι να προηγηθεί, γεγονός που θέτει τις προϋποθέσεις ώστε η αναπτυξιακή προσπάθεια να οικοδομηθεί σε πιο διατηρήσιμη βάση σε σχέση με το παρελθόν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *