Τ. Πάιατ: Εύσημα για την οικονομία και αιχμές για την ιδιωτικοποίηση του...

Τ. Πάιατ: Εύσημα για την οικονομία και αιχμές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

474
SHARE

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ενώ η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει» επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα», στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου -όπως είπε- θα προβληθεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η αμερικανική τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

«Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης προσθέτοντας ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως εφαλτήριο για την ανανέωση της αμερικανικής δέσμευσης σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) κάνοντας λόο για «μία από τις μεγάλες ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα», ενώ άφησε αιχμές για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Έχω μιλήσει εμφατικά γι’ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».

Ο κ. Πάιατ επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτές στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον -όπως είπε- εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα, που γίνονται ή σχεδιάζεται να γίνουν στην περιοχή, όπως στον Διαδριατικό Αγωγό που -όπως είπε- «εξελίσσεται ωραία» και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Όμως, αναφερόμενος στον Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ’ επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια».

LEAVE A REPLY