Υπερταμείο: Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικά μνημεία, αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις

Υπερταμείο: Δεν μεταβιβάζονται αρχαιολογικά μνημεία, αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις

1593
SHARE

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά”. Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή του το Υπερταμείο, σε συνέχεια ανάλογης ανακοίνωσης που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη “θύελλα” των δημοσιευμάτων που προκάλεσε η είδηση περί μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ-Υπερταμείο συνολικά 10.119 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων πλήθος αρχαιολογικών χώρων, μνημείων κ.ο.κ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι σε πρώτη επεξεργασία, και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων που δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διαμορφώθηκε μία αρχική λίστα, αλλά επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπή ή δεν είναι επαρκώς επικαιροποιημένα με πλήρη και ακριβή στοιχεία, ρητώς τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι, ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν.

“Συνεπώς – συνεχίζει η ανακοίνωση – δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κ.λπ.). Τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Η εξαίρεση στο νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει  να παρερμηνεύεται.

Μετά τον επανέλεγχο και με τα στοιχεία που θα προκύψουν, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση του Υπερταμείου, θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Κτηματολόγιο.

“Περαιτέρω και ανεξάρτητα από τις φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν, είναι σημαντικό ότι η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία, ειδικά καθώς σήμερα πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα. Η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μίας μελετημένης στρατηγικής με στόχο την δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

LEAVE A REPLY