Υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ πρότεινε από τη...

Υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

1130
SHARE

Επτά ιδέες-προτάσεις προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων η «υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ χωρίς χρεώσεις, με επιβάρυνση του δημοσίου για το σχετικό κόστος των τραπεζών» και η  κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές και η υποχρεωτική πληρωμή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών έθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων με το κοινό, γνωστοποίησε ότι επίκειται ανακοίνωση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πρόσθεσε ότι αν εξαρτόταν από τον ίδιο, θα καταργούσε αν μπορούσε από αύριο κιόλας όλους τους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρότεινε επίσης:

– μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αξιοποίηση της μεθόδου των παραχωρήσεων και των αναθέσεων σε εξωτερικούς παρόχους σημαντικών επιλεγμένων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως ο τομέας υγείας, ευρεία αξιοποίηση των ΣΔΙΤ στις επενδύσεις επενδύσεις κοινωνικών υποδομών και στα μικρά περιφερειακά έργα

– να γίνει επιλογή 50 περιοχών της χώρας στις οποίες θα προ-αδειοδοτηθούν επιχειρηματικές ζώνες με προκαθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης και με όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις διαθέσιμες, στρατηγική – all in one permit, για εμβληματικά projects και με δεσμευτικούς χρόνους με ρήτρες για έγκριση.

– υπέρ-αποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και υπέρ-εκπτώσεις για έξοδα R&D και ανάπτυξη ξένων αγορών για εξαγωγικές επιχειρήσεις

-γενναία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με  μετατροπή – μεταξύ άλλων – σταδιακά του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοπητικό

-δημιουργία ενός ουσιαστικού one stop shop για σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις, end to end service in one place.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να θέσει φιλόδοξους στόχους για την επόμενη πενταετία – συγκεκριμένα «να φτάσουν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 20%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πάνω από 40% του ΑΕΠ και οι εισροές ξένων κεφαλαίων πάνω από 5% του ΑΕΠ ετησίως από 2% φέτος».

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Erga onmes» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Να δώσει η έμφαση η μεταμνημονιακή Ελλάδα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ισχύ «erga omnes» συνέστησε από την πλευρά του  ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τόνισε, επίσης, ότι με την επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, δημιουργείται μια «Βenelux της Βαλκανικής», από την οποία κυρίως ωφελημένη θα είναι η Ελλάδα και ιδίως η Βόρεια Ελλάδα.

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα – ανέφερε σχετικά ο κ.Σχοινάς – θα πρέπει να βαδίσει μέσα από τις διαθρωτικές διαδικασίες κι όλο αυτό πρέπει να είναι τόσο πειστικό, να έχει τόσο μεγάλη δόση βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης, που θα ισχύει erga omnes και θα γίνεται αντιληπτό από όλους, εχθρούς, φίλους, αγορές, κερδοσκόπους κι επενδυτές. Όλοι θα πρέπει να πιστέψουν ότι αυτή τη διαρθρωτική έμφαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα είναι το κυρίως ζητούμενο».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «προ των πυλών» σε ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς «ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες το πρόγραμμα προσαρμογής και η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη και σε συνθήκες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά είναι θετικά αφετηριακά σημεία για το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας, αλλά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά, γιατί τα τρία προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ποτέ δεν είχαν αμιγώς οικονομοκεντρικό πρόσημο».

ΣΕΒΕ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει αφαιρέσει βάρη από το συμπιεσμένο «ελατήριο» της οικονομίας, αλλά δεν έχει ακόμη κόψει τις αλυσίδες που θα του επιτρέψουν να εκτιναχθεί προς τα πάνω, διατύπωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ. Κυριάκος Λουφάκης.

LEAVE A REPLY