Υπ. Εργασίας: Υπόσχεται… πολλές δόσεις για το αναδρομικό «χαράτσι» σε επικούρηση-εφάπαξ

Υπ. Εργασίας: Υπόσχεται… πολλές δόσεις για το αναδρομικό «χαράτσι» σε επικούρηση-εφάπαξ

1062
SHARE
Υπ. Εργασίας: Υπόσχεται... πολλές δόσεις για το αναδρομικό «χαράτσι» σε επικούρηση-εφάπαξ

Πληρωμή σε… πολλές δόσεις υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας στους χιλιάδες μη μισθωτούς οι οποίοι το προσεχές χρονικό διάστημα θα κληθούν να καταβάλουν «μαζεμένα» -(αναδρομικά από την πρώτη του έτους) τεράστια ποσά εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Μάλιστα υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για νέο «χαράτσι», αφού ο σχετικός νόμος  ήταν γνωστό ότι θα εφαρμοστεί από το 2016, ενώ προβάλει και μια απίστευτη δικαιολογία: ότι η αναδρομικότητα ήταν… καθεστώς και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού κάνει λόγο για «επιβολή δήθεν “νέου” χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους», ενημερώνει «ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.
Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές “καλύψεις”. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.
Σε ό,τι αφορά τις …προκαταβολικές επικρίσεις για “αναδρομικά χαράτσια”, πρέπει να σημειωθεί ότι:
– Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν…καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.
– Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης “καθαρών” μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής – σε πολλές δόσεις – των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής».

LEAVE A REPLY