Υψηλή εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ προανήγγειλαν ο Πρέσβης και ο...

Υψηλή εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ προανήγγειλαν ο Πρέσβης και ο Πρόξενος των ΗΠΑ

542
SHARE

Iσχυρή και σε υψηλότατο επίπεδο θα είναι η πολιτική και κυβερνητική εκπροσώπηση των ΗΠΑ, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης (8 – 16 Σεπτεμβρίου 2018), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της ότι επεσήμαναν ο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο νέος Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκάρι Φλέτσερ, στη σημερινή τους επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Δεν διευκρινίζεται, πάντως, εάν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ονόματα των εν λόγω εκπροσώπων.

Στη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η 83η ΔΕΘ, η οποία αρχίζει σε λίγες μέρες με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Ο κ. Τζιτζικώστας εξέτασε με τους κ.κ. Πάιατ και Φλέτσερ τις κοινές εκδηλώσεις, που προγραμματίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Αμερικανική Πρεσβεία, το Προξενείο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, και το πρόγραμμα των επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισήμαναν στον Περιφερειάρχη ότι εκτός από τη σημαντική παρουσία επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ θα υπάρξει και ισχυρή, σε υψηλότατο επίπεδο, πολιτική και κυβερνητική εκπροσώπηση των ΗΠΑ, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης (8 – 16 Σεπτεμβρίου 2018).
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τις προσπάθειες και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να είναι η 83η ΔΕΘ έκθεση – ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα, στις οποίες εντάσσονται και οι επαφές που είχε ο Περιφερειάρχης στις ΗΠΑ τον προηγούμενο Απρίλιο, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, στο Λευκό Οίκο, το State Department, το Κογκρέσο και επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης τη σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που αποτελεί σταθερό στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας, ενώ επισήμανε τη στρατηγική θέση, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία, όπως και τον παραγωγικό της πλούτο, ο οποίος μπορεί να γίνει γνωστός και να εκτιμηθεί από την αμερικανική αγορά, με αμοιβαία οφέλη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η 83η ΔΕΘ είναι η πιο σημαντική Έκθεση εδώ και δεκαετίες και μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Κεντρικός στόχος μας είναι να επιτευχθούν συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ και των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή μας. Η χώρα μας και η Κεντρική Μακεδονία παραμένει σταθερή στις ιστορικές, παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες εκτός από διαχρονικός σύμμαχος είναι και στρατηγικός εταίρος».
Στη συνάντηση επίσης, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

 

LEAVE A REPLY