Φ. Καραβίας: Η Eurobank θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο μείωσης «κόκκινων δανείων»

Φ. Καραβίας: Η Eurobank θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο μείωσης «κόκκινων δανείων»

471
SHARE

H Eurobank θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο, που έχει τεθεί από την ΕΚΤ, για την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων και θα πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο έως το 2021, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι το σημαντικότερο τεστ για εμάς φέτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε:«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να είμαστε λογικά αισιόδοξοι».

Η Eurobank πρέπει να μειώσει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 15,6 δισ. ευρώ φέτος με τον κ. Καραβία να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτός ο στόχος θα ξεπεραστεί και το σύνολο θα υποχωρήσει στα 15,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα σκοπεύει επίσης να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2019.

Εξάλλου, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά της για μείωση του ποσοστού των NPE σε μικρό διψήφιο νούμερο το 2021 σε “mid-teens level” (γύρω στο 15%), αρκετά χαμηλότερο από το 45% στα τέλη του 2016. «Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», είπε ο Καραβίας και υπογράμμισε: «Λαμβάνοντας υπόψιν την ανθεκτικότητα της Eurobank στα προ προβλέψεων έσοδα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση».

Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου

Ερωτηθείς τέλος για τις προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, ο Καραβίας είπε ότι υπάρχει περιθώριο υποχώρησης των αποδόσεων τους. «Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στην έναρξη του εκλογικού κύκλου όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις προσυπογράφουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών πιστωτών της, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.

LEAVE A REPLY