Thursday , 28 March 2024

Φ. Καραβίας: Σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας η Eurobank

Καθαρά κέρδη 149 εκατ. ευρώ και οργανικά κέρδη προ προβλέψεων 609 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, για το εννεάμηνο του 2019 η Eurobank. Επίσης ανακοίνωσε αρνητικό σχηματισμός νέων NPEs κατά 195 εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο, μείωση των συνολικών NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο, μείωση του δείκτη NPEs σε 31,1% από 39,0% ένα χρόνο πριν, αύξηση του δείκτη προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 140 μ.β. σε ετήσια βάση σε 55,1% και αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων σε συγκρίσιμη βάση κατά 1,5 δισ. και των καταθέσεων κατά 4,8 δισ. ευρώ στο έτος.

«Καθώς η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται σε τροχιά ανάπτυξης, η Eurobank συνεχίζει να υλοποιεί μια στρατηγική δύο πυλώνων: αφενός εφαρμόζουμε το σχέδιο για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση του ισολογισμού μας, ενώ σταδιακά εστιάζουμε όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη των εργασιών και την αξιοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της τρέχουσας φάσης του οικονομικού κύκλου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας πρόσθεσε: «Όσον αφορά το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), μετά την ολοκλήρωση, το προηγούμενο τρίμηνο, της πρώτης τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου NPEs (Project Pillar), έχουμε λάβει δεσμευτικές προσφορές για τη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση ενός σύνθετου χαρτοφυλακίου NPEs (Project Cairo) και για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρική μας FPS (Project Europe), που είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά, με σκοπό την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας εντός του 2019. Οι σχετικές συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Αρχών για τη δημιουργία του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδιάζουμε να κάνουμε χρήση του για όλα τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes) του Project Cairo.

Το πρώτο εννεάμηνο του έτους, το συνολικό απόθεμα NPEs μειώθηκε κατά €2,8 δισεκατομμύρια. Ο δείκτης των NPEs βελτιώθηκε κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 31,1%».

Η Eurobank, υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, «παραμένει σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας. Τα συνολικά κέρδη ανήλθαν σε €149 εκατομμύρια, με διακριτή συμβολή από τις ισχυρές και αναπτυσσόμενες διεθνείς μας δραστηριότητες. Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο τρίτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 16,3%, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε σε 18,6%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά. Στην Ελλάδα, που είναι η βασική μας αγορά, διαμορφώνεται ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, όπου καταγράφεται ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αύξηση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στο real estate, και πιο θετικές προοπτικές. Με αυτά τα δεδομένα, προτεραιότητά μας είναι τώρα να αναπτύξουμε τις εργασίες μας. Επιπροσθέτως, υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από τομείς και η Eurobank σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσίασαν οργανική αύξηση κατά €1,5 δισεκατομμύριο και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €4,8 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα».

Καινοτόμες λύσεις

Όπως, επίσης, τόνισε ο κ. Καραβίας, «επικεντρωνόμαστε στην παροχή καινοτόμων λύσεων που θα καλύπτουν νέες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν για τους πελάτες μας καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς και οι ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται στο τοπίο μετά την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρώτη πρωτοβουλία στην αγορά θέτοντας ξανά στο επίκεντρο τη στεγαστική πίστη και προωθώντας για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο με δόση σταθερού επιτοκίου, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συνολικά, η επίδοση μας στο τρίτο τρίμηνο είναι απόδειξη της ικανότητας της Eurobank να επιτυγχάνει όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους, να εξυπηρετεί τους πελάτες της και να υποστηρίζει την οικονομία σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι επιδόσεις

Αναλυτικά οι επιδόσεις της Eurobank -οι οποίες ήταν θετικές στο εννεάμηνο του 2019- έχουν ως ακολούθως:

-Τα καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν σε €149εκ. το εννεάμηνο 2019.

  • Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 3,0% στο εννεάμηνο σε €1.031εκ. αλλά αυξήθηκαν κατά 1,1% στο Γ΄ τρίμηνο σε €346εκ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,25% το εννεάμηνο 2019 σε σχέση με 2,49% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
  • Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 15,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €250εκ., κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια της Grivalia ύψους €29εκ. και υψηλότερων εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου καταστημάτων. Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4,9% σε €94εκ. και αντιστοιχούσαν σε 60 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού. Η αύξηση οφείλεται τόσο στις εργασίες στην Ελλάδα όσο και σε αυτές του εξωτερικού (+3,0% και +9,2% στο τρίμηνο αντίστοιχα).
  • Τα οργανικά έσοδα παρέμειναν σταθερά το εννεάμηνο σε €1.281εκ., ενώ ενισχύθηκαν κατά 1,9% το Γ΄ τρίμηνο σε €440εκ. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 1,3% το εννεάμηνο και 7,4% το Γ΄ τρίμηνο λόγω μείωσης των λοιπών εσόδων.
  • Οι Λειτουργικές δαπάνες, σε συγκρίσιμη βάση , υποχώρησαν κατά 2,0% στην Ελλάδα και ήταν αμετάβλητες σε επίπεδο Ομίλου το εννεάμηνο 2019.
  • Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 2,9% σε €609εκ., αλλά αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 1,0% σε €210εκ. Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 5,2% το εννεάμηνο σε €693εκ. και 15,9% το τρίμηνο σε €223εκ.
  • Περαιτέρω πρόοδος σημειώθηκε αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν αρνητικός κατά €515εκ. το εννεάμηνο 2019 και κατά €195εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2019. Ο δείκτης των NPEs υποχώρησε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 31,1% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €2,8δισ. το εννεάμηνο, εκ των οποίων €0,5δισ. το Γ΄ τρίμηνο. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε κατά 140 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 55,1%.
  • Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους €7,5δισ. (project Cairo) και την πώληση της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, καθώς ελήφθησαν δεσμευτικές προσφορές. Η Eurobank στοχεύει στην υπογραφή των δεσμευτικών συμφωνιών πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 3,9% το εννεάμηνο σε €493εκ. και 21,0% το τρίμηνο και αντιστοιχούσαν σε 180 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε €139εκ. το εννεάμηνο 2019. Ειδικότερα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 10,9% το εννεάμηνο σε €199εκ. και τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 27,2% την ίδια περίοδο σε €238εκ.
  • O δείκτης CET1 ενισχύθηκε κατά 40 μ.β. στο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 16,3%, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε σε 18,6% και είναι ο υψηλότερος στον εγχώριο κλάδο. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε σε 14,1% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €41,6δισ.
  • Οι ενήμερες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε συγκρίσιμη βάση κατά €1,5δισ. έναντι του εννεαμήνου 2018 και οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά €4,8δισ. την ίδιο περίοδο, περιλαμβανομένων €1,1δισ. από την εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 87,3%, από 95,5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *