Φ.Κουρμούσης: Προβληματισμός αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στην...

Φ.Κουρμούσης: Προβληματισμός αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα

1180
SHARE

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας εξέφρασε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στο περιθώριο αποψινής εκδήλωσης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς, όπως σημείωσε ο ίδιος, ποιο είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους, αλλά ξέρουμε ότι απαρτίζεται από περίπου 95 δισεκατ.ευρώ χρέη προς τράπεζες, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, συν περίπου 100 δισεκατ.ευρώ χρέη προς τις εφορίες, συν 30 δισεκατ.ευρώ προς τα ασφαλιστικά  ταμεία και  δεν έχει μετρηθεί το χρέος του ενός προς τον άλλον, δηλαδή μεταξύ εταιρειών, εταιρειών προς εργαζόμενους, προμηθευτές κ.ο.κ. και εκτιμάται ότι ενδέχεται να πλησιάζει το ύψος του δημόσιου χρέους, για το οποίο όπως σημείωσε έχει γίνει όλη αυτή η ιστορία τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια.

«Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και αν δεν βρεθεί λύση συνολική μέσω τέτοιων εργαλείων, όπως είναι και ο εξωδικαστικός θα υπάρχει πρόβλημα, δεν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν παρακάτω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται λοιπόν ενημέρωση όλων ώστε να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους». Όταν ρωτήθηκε, πάντως, αν θα μπορέσει να ελεγχθεί το θέμα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό  ότι «σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τώρα των τελευταίων ημερών , για πρώτη φορά τα κόκκινα δάνεια είχαν μείωση μετά από οκτώ συνεχή χρόνια… Ευελπιστούμε ότι όσο περνά ο χρόνος και ο κόσμος το μαθαίνει περισσότερο και σε συνεργασία και με τα Επιμελητήρια και όσο βελτιώνονται και οι πλατφόρμες και τα συστήματα όλο και περισσότεροι θα ευνοηθούν από αυτά τα εργαλεία και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Στην ερώτηση, δε, αν είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα τόνισε: «Θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι στο πρώτο σκέλος, δηλαδή ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου και ξεκινάει τις διαδικασίες, δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δηλαδή ότι οι πιστωτές αργούν πάρα πολύ να κάνουν τα βήματα και έτσι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες και χιλιάδες επιχειρήσεις εντός της διαδικασίας, δεν έχουν απορριφθεί και ακόμη διαπραγματεύονται συνέχεια, γιατί υπάρχει διστακτικότητα στο να κάνουν ιδίως το κούρεμα, δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και όλοι το φοβούνται. Τώρα όμως που έγιναν τα πρώτα 20 κουρέματα θεωρώ ότι σιγά σιγά ξεφοβούνται όλοι οι πιστωτές και θα αρχίσουμε να βλέπουμε μήνα μήνα όλο και περισσότερες ρυθμίσεις».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες δείχνουν κινητικότητα στο μέτωπο αυτό, «δηλαδή στήνουν υποδομές, κάνουν εκπαιδεύσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό και να ρυθμίσουν τα χρέη των επιχειρήσεων».

 

LEAVE A REPLY