”Χάνει τη μάχη” η κηλίδα από μαύρα πετρελαιοειδή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

”Χάνει τη μάχη” η κηλίδα από μαύρα πετρελαιοειδή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

1031
SHARE

Είχε αντιμετωπιστεί σχεδόν συνολικά προ ολίγου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η θαλάσσια ρύπανση από “μαύρα πετρελαιοειδή”, που εντοπίστηκε σήμερα το πρωί και λόγω διάσπασης τελικά έλαβε έκταση της τάξης των 120 τετραγωνικών μέτρων, ενώ αύριο το πρωί θα αντιμετωπιστεί η αντίστοιχη ρύπανση που εντοπίστηκε επίσης σε παρακείμενη ακτή σε έκταση περίπου 80 μέτρων.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι από την Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε τα εξής: “Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης για ύπαρξη θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση έκτασης περίπου σαράντα τετραγωνικών μέτρων (40 m2), αποτελούμενη από μαύρα πετρελαιοειδή, τα οποία στην συνέχεια διασπάστηκαν και εγκλωβίστηκαν μεταξύ του κρηπιδώματος και παρακείμενου πλοίου καταλαμβάνοντας έκταση περίπου εκατόν είκοσι (120 m2) τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαπιστώθηκε προσβολή παρακείμενης ακτής από όμοια πετρελαιοειδή έκτασης περίπου ογδόντα μέτρων (80m).

Η διαδικασία απορρύπανσης ξεκίνησε άμεσα από σκάφη ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης με τη χρήση συσκευής ανάκτησης πετρελαιοειδών και απορροφητικών υλικών, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ από Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενεργήθηκε έλεγχος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με αρνητικά αποτελέσματα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε παρακείμενη εγκατάσταση παραλαβής/επεξεργασίας πετρελαιοειδών καθώς και σε ελλιμενισμένα στην περιοχή πλοία”.

LEAVE A REPLY