Του Γ. Κατσιάνη
Σε είδος…πολυτελείας εξελίσσεται το σαρακοστιανό τραπέζι, τα τελευταία χρόνια.
Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, ο παραδοσιακός ταραμάς έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των αυξήσεων καθώς η τιμή του συναγωνίζεται εκείνη του χρυσού(!), την τελευταία τριετία.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ενώ το 2023 η συσκευασία των 450 γρ. πωλούνταν προς 1,74 ευρώ, το 2024 κόστιζε 3,44 ευρώ (+97,7%) και σήμερα 3,49 ευρώ (+1,49%).
Δηλαδή, η τιμή του ταραμά σημείωσε αύξηση 100,6% μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παραδοσιακός χαλβάς, ο οποίος ενώ το 2023 η συσκευασία των 400 γρ. πωλούνταν προς 2,36 ευρώ, το 2024 κόστιζε 3,45 ευρώ (+46,2%) και σήμερα 5,4 ευρώ (+56,6%).
Δηλαδή, η τιμή του χαλβά σημείωσε αύξηση 129% μέσα σε μια τριετία.
Όσον αφορά την παραδοσιακή λαγάνα, η τιμή της διαγωνίζεται εκείνη της…χρυσόσκονης.
Ειδικότερα, η απλή λαγάνα των 360 γρ. πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, το 2024 κόστιζε 2,6 ευρώ (+24%) ενώ φέτος πωλείται προς 2,9 ευρώ (+11,5%).
Δηλαδή, η τιμή της λαγάνας αυξήθηκε κατά 38% το διάστημα 2023-2025.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα δημιουργικής λογιστικής, προτάσσοντας το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα “κινείται γύρω από το μηδέν (π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 ήταν -0,5%) και είναι – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat – ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη”.
Αίσθηση ωστόσο προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές των σαρακοστιανών προϊόντων, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο, “κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα ή χαμηλότερα από τα περυσινά”.
“Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat:
-Άλλα προϊόντα τροφίμων (π.χ. χαλβάς, αλοιφές, κ.ο.κ.): 0,0%
-Κατεψυγμένα ψάρια (π.χ. βακαλάος): -3,1%
-Κατεψυγμένα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μύδια, καλαμάρια): -9,5%
-Ψωμί (π.χ. λαγάνες): +0,2%”, καταλήγει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα συμπεράσματα δικά σας…