«Χαράτσι» για την πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ

«Χαράτσι» για την πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ

2390
SHARE
Υπ. Εργασίας: Υπόσχεται... πολλές δόσεις για το αναδρομικό «χαράτσι» σε επικούρηση-εφάπαξ

Άλλο ένα «χαράτσι» θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αυτό αφορά όσους εξοφλούν με μετρητά τους φόρους στα γκισέ των τραπεζών! Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΑΕ), Γιώργος Πιτσιλής θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων αναμένεται να υπογράψει σήμερα απόφαση η οποία προβλέπει ότι όσοι εξοφλούν με μετρητά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα ταμεία των τραπεζών θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με τη σχετική προμήθεια, την οποία μέχρι πρότινος πλήρωνε το Δημόσιο.

Από το μέτρο αυτό, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα εξαιρεθούν μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι και όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η εξαίρεση αυτή ισχύει μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων επιθυμεί να πληρώσει π.χ. ΦΠΑ ή τέλη κυκλοφορίας στο γκισέ της τράπεζας και όχι μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού ή ΑΤΜ, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη σχετική προμήθεια.

Το κόστος αυτής της προμήθειας θα είναι μικρό για τον φορολογούμενο (το ύψος της προμήθειας θα διαμορφωθεί από κάθε τράπεζα ξεχωριστά) αλλά το Δημόσιο θα έχει σημαντικό όφελος καθώς η ΑΑΔΕ χρεώνεται 18,7 εκατ. ευρώ για προμήθειες, που αφορούν σε πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες.

Με την αλλαγή του καθεστώτος, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς εφεξής η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις πληρωμές των παραπάνω ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων στο γκισέ.

Επίσης, στα άμεσα σχέδια της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών της φορολογικής αρχής περιλαμβάνονται και συγχωνεύσεις- συστεγάσεις εφοριών. Με βάση τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ μόνο από το κόστος των μισθωμάτων.

LEAVE A REPLY