Του Γ. Κατσιάνη
Στα…αζήτητα εξακολουθεί να βρίσκεται, εδώ και τέσσερα χρόνια, η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.ΠΠ.)
Η αρχή έγινε με την ψήφιση του νόμου 4662/2020, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ενός ΠΕ.ΚΕ.ΠΠ σε κάθε περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα έχει ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων τον συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους.
Το έργο επρόκειτο να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και εντάχθηκε το 2021 για χρηματοδότηση στο «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Δράση 16283).
Επιπλέον, περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά δεκατριών κτηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 131, 5 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν πέντε επενδυτικά σχήματα, πριν από δύο μήνες, ο διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ ακυρώθηκε και ανατέθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να βρει 13 κτίρια για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τι ισχύει σήμερα;
“Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η στελέχωση των περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, τα οποία δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να στελεχωθούν αυτά τα κέντρα με κόσμο”, δήλωσε στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Έτσι απλά…