Saturday , 20 April 2024

Χαρτούμ: Έκρυθμη η κατάσταση –Αγωνία για τους 15 Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στη μητρόπολη

Στο Χαρτούμ- όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (ΔΤΥ)- 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη χωρίς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. «Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη μητρόπολη. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία. Να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε». Ο μητροπολίτης είπε ότι ανάμεσα στα 15 άτομα, εκτός από Έλληνες, υπάρχουν Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Επικοινωνία με το ΥΠΕΞ
Ο μητροπολίτης είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο. Πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει». Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον μητροπολίτη Σάββα και ζητά από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δύο Έλληνες νοσηλεύονται
Εν τω μεταξύ δύο Έλληνες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Τραυματίστηκαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένεται να χειρουργηθούν, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο είναι κλειστά λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
Τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ένωσης Σουδανών Γιατρών.

Ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *