Χοντραίνει η κόντρα στον ξενοδοχειακό κλάδο-Με την ΠΟΞ συντάσσεται ο πρόεδρος του...

Χοντραίνει η κόντρα στον ξενοδοχειακό κλάδο-Με την ΠΟΞ συντάσσεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενάντια στην ΕΞΘ

536
SHARE

Διευρύνονται οι κόντρες στον ξενοδοχειακό κλάδο για το θέμα της επέκτασης της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αφορμή την επίθεση της ΕΞΘ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων χωρίς ανταλλάγματα. Στο πλευρό της ΠΟΞ τίθεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, κατακεραυνώνοντας την ΕΞΘ με ανάρτησή του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, στην οποία ασκεί δριμύτατη κριτική στους διοικούντες την ΕΞΘ, αποκαλώντας τους όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές, που καθοδηγούνται.

Περαιτέρω, το ξενοδοχείο Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, που είναι συμφερόντων του κ.Ρέτσου, αποχώρησε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το σχόλιο του κ.Ρέτσου για το θέμα, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: “Πριν λίγες μέρες, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με δελτίο τύπου, επιτέθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με αφορμή την επέκταση της τελευταίας συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας. Η ΠΟΞ κατηγορήθηκε από την ΕΞΘ για αδυναμία συναλλαγής με την Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα έναντι της εφαρμογής των νομίμων (άκουσον άκουσον!!!!), για το γεγονός ότι έδωσε το μητρώο το μελών της στο Υπουργείο Εργασίας (φαντάζομαι συμφωνείτε ότι το 2018 το μητρώο μελών οποιουδήποτε φορέα θα έπρεπε να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο), ενώ συνοψίζοντας, κατέληξε στο «τραγικό» συμπέρασμα ότι τα ξενοδοχεία της πόλης κινδυνεύουν να κλείσουν, αν δε συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς 586 ευρώ!!! Ως Πρόεδρος της ΠΟΞ από το 2011 έως το 2017, αλλά και ως ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, πέρα από τη ντροπή και το θυμό που αισθάνομαι, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές» της ΕΞΘ και όσους τους καθοδηγούν, ότι με την πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μειώθηκε το εργασιακό κόστος, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, διαφυλάξαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλλιεργήσαμε κουλτούρα διαπραγμάτευσης. Το όραμα δεν προϋποθέτει να έχεις λύσει τα προβλήματά σου, για να λυθούν όμως τα προβλήματα, πρέπει κάποιοι να οραματίζονται!”.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργηαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και καλεί το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσει ελέγχους στους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης, που απειλούν με απολύσεις και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου: “Μετά την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής μας Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, της μεγαλύτερης ΣΣΕ του Ιδιωτικού Τομέα που αφορά 120.000 Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προέβη σε βίαιη καταγγελία κατά της ηγεσίας των Ξενοδόχων που συναίνεσαν στην επέκταση, επειδή δεν διεκδίκησε ανταλλάγματα και «αντισταθμιστικά» όπως ανέφεραν, μετά μάλιστα και από Έκτακτη Γενική Συνέλευση «πρωτοφανή σε συμμετοχή» όπως κομπάζουν οι εκπρόσωποι του πλέον απορυθμισμένου τομέα της αγοράς εργασίας των ξενοδοχείων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, με το πάρτι απορρύθμισης και ευελιξίας που είχε στηθεί από το 2012 εις βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις Ενώσεις Προσώπων και τις αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη που είχαν επιβάλει με την εφαρμογή της σύμβασης να είχε περιοριστεί σε ελάχιστες Ξενοδοχειακές μονάδες. Από κοντά και το ΠΑΜΕ, η μειοψηφία στον κλάδο μας με το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη που δεν περιορίστηκαν στη καταγγελία τους κατά της δράσης της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, αμφισβητούν με τη συνήθη αμετροέπεια τους, την ίδια την επιτυχία της ύπαρξης της κλαδικής μας σύμβασης και τη κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτικής, με τις ευεργετικές επιπτώσεις της στους εργαζόμενους. Η ηγεσία της Π.Ο.Ξ. και του ΣΕΤΕ τίμησε την υπογραφή της και απεδείχθη απόλυτα συνεπής στον συμβατικό όρο όταν δεσμευτήκαμε από το 2016, να επιδιώξουμε από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης. Τέλος ζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τους κυρίους της Θεσσαλονίκης που απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τη διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης των εργοδοτών”.

LEAVE A REPLY