Friday , 19 April 2024

Χρ.Σταϊκούρας: Μέχρι 15 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Θα επικαιροποιηθούν τα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μέχρι τις 15 του μηνός εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ, ενώ εντός του μήνα επίσης αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Εν αναμονή, δε, και των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους κλάδους για τους οποίους θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου,  το οικονομικό επιτελείο θα επικαιροποιήσει αντίστοιχα και τις παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εφέτος περιλαμβάνονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων πέραν του πετρελαίου, όπως το φυσικό αέριο, το πέλετ και τα καυσόξυλα, προκειμένου μέχρι τις 15 του μηνός να ανοίξει η πλατφόρμα. Στόχος παραμένει η καταβολή της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης έως το τέλος του έτους.

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε επίσης ότι αξιολογείται και η πρόταση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες χρήσης του οχήματος και όχι εφάπαξ και για 12 μήνες, ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος.

Ο υπουργός τόνισε, παράλληλα, πως η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, σταθμίζοντας όμως τις ανάγκες με κοινωνική δικαιοσύνη και με δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “θα επικαιροποιηθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν και για τον μήνα Δεκέμβριο. Τι θα γίνει τον Μάρτιο- Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας”, όπως και ότι “πριν από 1,5 μήνα τα επιπλέον μέτρα για το 2021, για να βοηθήσουμε την κοινωνία, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 7,5 δισ. ευρώ”.

Ειδικά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι «θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ήδη στον 4ο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά. Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην “επιστρεπτέα προκαταβολή 4”, καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020. Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον 5ο κύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *