Friday , 29 March 2024

Χωρίς ενιαία απάντηση η Ευρωπαϊκή Ενωση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να απαντήσει ενιαία στο θέμα που έχει προκύψει με τη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και ενός σπάνιου τύπου θρόμβων αίματος, προκύψει χάνοντας την ευκαιρία να ανακάμψει από ένα αργό μέχρι στιγμής πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σε μια συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις , για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», είπε.

Ωστόσο, στη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση, η ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» της έκθεσης ασφαλείας από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα , υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει συναντήσει δυσκολίες λόγω κακού προγραμματισμού, καθυστερήσεων στον εφοδιασμό, αναστολών χορήγησης λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και ελλείμματος αλληλεγγύης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

 Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς εξέφρασε την ανησυχία για τον πλουραλισμό που μπερδεύει τους πολίτες σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

Σε απάντηση για τις ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντας την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι προέτρεψε και άλλα μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική, όπως  αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg.

Η κίνηση της Ιταλίας να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για ”ισχυρή” σχέση με τους θρόμβους αίματος. Η ρυθμιστική αρχή δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας την εφαρμογή στα κράτη μέλη.

Η ΕΕ επλήγη από ένα νέο κύμα της πανδημίας, η οποία προκάλεσε περισσότερους από 600.000 θανάτους στην περιοχή. Η Ιταλία και η Γαλλία επέστρεψαν στο lockdown. Η Γερμανία συζητά αυστηρότερα μέτρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται να πάρει τον έλεγχο από ηγέτες του κράτους.

Με τις επιθετικές παραλλαγές να εξαπλώνονται, η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα στη διανομή των εμβολίων.Το μπλοκ έχει χορηγήσει δόσεις για μόλις το 9,3% του πληθυσμού του – περίπου το ένα τρίτο του ρυθμού της Βρετανίας, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αντίστοιχη επισκόπηση ασφάλειας και πλέον συστήνει εναλλακτικό εμβόλιο για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Οι προειδοποιήσεις αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στο εμβόλιο της AstraZeneca θολώνοντας λίγο ακόμα την παγκόσμια διάθεσή του. Η εταιρεία υποστήριξε ότι μελετά τις μεμονωμένες περιπτώσεις για να κατανοήσει την «επιδημιολογία και τους πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα εξαιρετικά σπάνια γεγονότα». Συνεργάζεται επίσης με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το αίτημά τους για νέες ετικέτες στα εμβόλιά της, σημείωσε η AstraZeneca σε δήλωσή της.

Οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο εστιάζουν σε έναν ασυνήθιστο τύπο θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου. Υπήρξαν επίσης ορισμένες περιπτώσεις θρόμβων στην κοιλιά και στις αρτηρίες, οι οποίες εμφανίστηκαν μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Παρά τους κινδύνους, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Βρετανίας επέμειναν την Τετάρτη ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό, ότι τα περιστατικά θρόμβου είναι σπάνια και ότι το εμβόλιο πρέπει να παραμείνει ζωτικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα καλό εμβόλιο», δήλωσε ο Τζιοβάνι Ρετζα, σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη. «Μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε, αλλά προτείνουμε μια προτιμησιακή χρήση για άτομα άνω των 60 ετών». 

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αλλαγή πολιτικής δεν θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της χώρας καθώς αυξάνονται οι προμήθειες και ανανεώνεται η προμήθεια άλλων δόσεων. Η Ισπανία επιβάλλει παρόμοιους περιορισμούς, σύμφωνα με το Associated Press.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει γίνει πεδίο διαμάχης στην ΕΕ. Πριν από τις ανησυχίες για την υγεία, η εταιρεία μπλέχτηκε σε μια μάχη με το μπλοκ αφού ένα ζήτημα παραγωγής οδήγησε σε καθυστερήσεις παράδοσης.

Η ενότητα μεταξύ των κρατών μελών έχει γίνει ένα ευρύτερο ζήτημα, τονίζει το Bloomberg.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεμονωμένες αποφάσεις επηρεάζουν όλους», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίντο, καθώς ζητούσε μια κοινή θέση. «Αυτή είναι μια τεχνική απόφαση. Δεν είναι πολιτική απόφαση. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις καλύτερες επιστημονικές πληροφορίες που παρέχονται», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *