Χ. Σπίρτζης: Ευθύνες σε… ΤΑΙΠΕΔ και προηγούμενες κυβερνήσεις για τα πλευρικά διόδια...

Χ. Σπίρτζης: Ευθύνες σε… ΤΑΙΠΕΔ και προηγούμενες κυβερνήσεις για τα πλευρικά διόδια στην Εγνατία!

807
SHARE

Στις… προηγούμενες κυβερνήσεις και στο ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη δημιουργία πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των πολιτών και των δημάρχων δίκαιες. «Έχουν απόλυτο δίκιο γιατί χρησιμοποιήθηκε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ένα κομμάτι οδοποιίας που πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό για να μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή άλλων έργων, άλλων παραχωρήσεων σε κάποιες τιμές και με κάποιους όρους που δεν είχαν καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία ή με τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες για να μετακινηθούν», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί. Υποστήριξε δε πως «αυτό που είναι αυταπόδεικτο είναι ότι δυστυχώς και το ΤΑΙΠΕΔ και όσοι είχαν προγραμματίσει αυτήν την ιδιωτικοποίηση, την παραχώρηση της Εγνατίας, κινήθηκαν στο ίδιο και σε χειρότερο μοντέλο παραχώρησης από τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «όλοι γνωρίζουν ότι κάθε δίμηνο-τρίμηνο είχαμε διαπραγμάτευση και διαφωνία με τους θεσμούς για την Εγνατία και όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή -παρότι ήταν συμφωνημένο – επιχειρήθηκε να εξαιρεθεί η Εγνατία από το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα των διοδίων, που η δική μας κυβέρνηση προχωρά για υλοποίηση σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας». Κι έριξε το…. μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα είναι καλό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει εκείνες τις απαραίτητες διεργασίες, διάλογο, μελέτες για να είναι τεκμηριωμένες προς το ΤΑΙΠΕΔ, για να αποδείξει ότι το να εγκατασταθούν οι κλασικοί σταθμοί διοδίων που γνωρίζουμε σε διάφορες περιοχές και κυρίως κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης είναι κάτι που μάλλον δεν είναι το βέλτιστο σχέδιο και σενάριο που πρέπει να έχει κανείς και για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για την κυκλοφορία και για λόγους εισόδου».

Όπως επίσης είπε ο υπουργός, «πρέπει να γίνει ένας άλλος σχεδιασμός, μια άλλη αντιμετώπιση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά είναι στην ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ και όχι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, που δεσμεύθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τη χωροθέτηση των σταθμών διοδίων και για το ύψος των διοδίων που έχουν βάλει στην Εγνατία».

LEAVE A REPLY