Thursday , 25 April 2024

Χ. Σταϊκούρας: Ξεκίνησε η απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση, εφαρμόζοντας «μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις υποσχέσεις μας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» προσθέτοντας πως «το αφορολόγητο διατηρείται, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς». Επίσης υπογραμμίζει ότι η μείωση του συντελεστή στο 9% για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ακόμη ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με δημοσιονομικό κενό για το 2019», για να προσθέσει ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους τελευταίους δύο μήνες και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς βεβαιώνουν ότι ο υψηλός φετινός δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επιτρέπει την δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου και «περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών και το 2020». Ο ίδιος αποτιμά το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ», όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρότερο, διότι οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις φέρουν έντονη αναπτυξιακή διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται μεθοδικά με στόχο την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, κίνηση, όπως είπε, η οποία «διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και επιτυγχάνει και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *