Ψηλά ο πήχυς της φετινής ΔΕΘ με “επιστροφή” των ΗΠΑ ως τιμώμενη...

Ψηλά ο πήχυς της φετινής ΔΕΘ με “επιστροφή” των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα – Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

443
SHARE

Συνολικά 37 αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο Αμερικανικό Περίπτερο στην φετινή, 83η ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ δίνουν το “παρών” ως τιμώμενη χώρα (σ.σ μετά από 11 χρόνια απουσίας) και θα πραγματοποιηθεί μια πλειάδα από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο την ανάπτυξη ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργασιών.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ, που τυγχάνει της έντονης στήριξης των αμερικανικών διπλωματικών αρχών στη χώρα μας,  βασίζεται στο δίπολο τεχνολογία-καινοτομία και στόχος της είναι όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα οι διοικήσεις της ΔΕΘ-Helexpo, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα.Ρεμπέκα Φονγκ, η ανάδειξη της ΔΕΘ σε ένα από τα επιτυχημένα πρώτα βήματα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή πορεία της.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει έντονο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate και των logistics, αλλά και ότι προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε περισσότερες επενδύσεις, πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα

Η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ, η οποία έχει στο επίκεντρο την καινοτομία και την τεχνολογία, προσδίδει στη φετινή διοργάνωση χαρακτηριστικά έντονου δυναμισμού, τόσο λόγω των ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων που θα συμμετέχουν, όσο και λόγω της παρουσίας του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος. Επίσης, δύσκολη αλλά όχι απίθανη θεωρείται -σύμφωνα με τον κ.Αναστασόπουλο- και η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πενς, η οποία τελεί εξ όσων γνωρίζει ο ίδιος υπό συζήτηση. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 37 αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα, όπως οι εταιρείες Lockheed Martin, Microsoft, Pfizer, Coca Cola, Cisco, Hewlett Packard, IBM Hellas, Facebook, Google κ.α.

Ιδιαίτερα πλούσιο αλλά και ενδιαφέρον είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, καθώς περιλαμβάνουν Ενεργειακό Forum για τη ΝΑ Ευρώπη, συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος και CEOS αμερικανικών πολυεθνικών για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη ΝΑ Ευρώπη, Σύσκεψη για τη Διατλαντική Συνεργασία με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιφερειακών αμερικανικών Επιμελητηρίων, forum για την κυβερνοασφάλεια κ.α.

Στόχος της ΔΕΘ-Helexpo για τη φετινή ΔΕΘ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, είναι να αποτελέσει την καλύτερη Γενική Έκθεση της τελευταίας εικοσαετίας και στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν και «εκπλήξεις» μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά τις υποδομές της ΔΕΘ, χωρίς ωτόσο να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις. Επίσης, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα υπάρξει ειδική ενότητα για το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups εταιρειών στο Περίπτερο 12.

Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα

Η αμερικανίδα πρόξενος τόνισε, εξάλλου, ότι η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ δεν έχει να κάνει μόνο με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί, αλλά με το τι μπορούν να κάνουν δουλεύοντας από κοινού με ελληνικά σχολεία, ελληνικές εταιρείες, την ελληνική κυβέρνηση, κεντρική και περιφερειακή, τον ελληνικό στρατό, τη Helexpo και φυσικά το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο»  και ότι  η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντική-στρατηγικά σημαντική». Επίσης, ότι «ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες ότι η Αμερική νοιάζεται, ότι η Ελλάδα έχει σημασία». Οι ΗΠΑ, τόνισε η κα.Φονγκ, θεωρούν την Ελλάδα εταίρο σε πολλά πράγματα, και με βάση τις εξελίξεις ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή φαίνεται «απλά φυσικό» ότι «θα ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και ότι θα βρούμε έναν τρόπο να είμαστε πολύ εδώ». Η ίδια επισήμανε ότι ούσα εν μέσω μιας «δύσκολης» (tricky) γεωγραφικής γειτονιάς, είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι σταθερή και υγιής.

LEAVE A REPLY