Saturday , 22 March 2025

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Αντιδράσεις των επαγγελματιών σε εστίαση και τουρισμό – Έχει ενταχθεί μόνο το 3%-5% των επιχειρήσεων εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι κενές θέσεις εργασίες και οι δυσεύρετοι εργαζόμενοι είναι τα βασικά προβλήματα στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1η Μαρτίου έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο και αντιδράσεις στους επαγγελματίες των κλάδων των ξενοδόχων και της εστίασης. «Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είναι ούτε βιομηχανία ούτε εμπόριο. Έχουνε ιδιαιτερότητες και ουσιαστικά αυτές οι ιδιαιτερότητες δεν αναγνωρίζονται. Αυτή τη στιγμή πάμε σε μια κατάσταση που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην αγορά και στις επιχειρήσεις» τόνισε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Ηρακλής Τσιτλακίδης. «Οι 80.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονταν στον τομέα του τουρισμού τώρα θα διπλασιαστούν με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», πρόσθεσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Βεβιασμένη η εφαρμογή της» στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης «εμείς ως κλάδος είμαστε σίγουρα υπέρ της ψηφιακής μετάβασης. Από κει και πέρα όμως η βεβιασμένη, άκαιρη -και ουσιαστικά χωρίς την οποιαδήποτε προετοιμασία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας το μόνο που θα επιφέρει είναι πάρα –πάρα πολλά προβλήματα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να ωφεληθεί ουσιαστικά κανένας. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή χωρίς κάποια περίοδο προσαρμογής, μπαίνουμε υποχρεωτικά στην εφαρμογή της από την 1η Μαρτίου. Εμείς ως κλάδος έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και ως ενώσεις ξενοδόχων αλλά κι ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα μπορούσε να γίνει με μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία. Συνεχίζουμε ακόμη και την ύστατη στιγμή να επισημαίνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στη βεβιασμένη αυτή εφαρμογή. Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η φωνή της λογικής, ώστε να μην έχουμε όλη αυτή την αναταραχή στην αγορά και στις επιχειρήσεις μας», ευχήθηκε ο κ. Τσιτλακίδης.

«Περιορισμός στις ώρες και στις ημέρες λειτουργίας καταστημάτων στην εστίαση»
«Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα υπάρχει περιορισμός των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων και των ημερών» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης. Και εξηγεί «δηλαδή καταστήματα που δούλευαν έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα θα δουλεύουν τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Κι ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό στην εστίαση. Δεν είμαστε κατά της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού αλλά να μπορεί να είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις. Να μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Αυτό που θέλουμε από την κυβέρνηση είναι μια παράταση όσον αφορά τα πρόστιμα μέχρι να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε σε αυτό το νέο καθεστώς που θα επικρατήσει από την 1η Μαρτίου. Ενδεχομένως να δοθεί μια παράταση 15 ημερών, γιατί όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής έχει ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας το 3%-5% των επιχειρήσεων εστίασης του νομού, με αποτέλεσμα όλοι οι πάροχοι να μην μπορέσουν αν αντεπεξέλθουν σε όλες αυτές τις μεγάλες υποχρεώσεις που αναζητεί ο κλάδος. Θα πρέπει οι πάροχοι να επιλέξουμε να έρθουν οι αρμόδιοι και να μας ενημερώσουν για το πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Τουλάχιστον 60.000 επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης είναι εκτός. Ο κόσμος, οι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη ενταχθεί γιατί δεν ξέρουν πώς θα καταφέρουν ν’ αντεπεξέλθουν σε αυτό το νέο σύστημα. Επομένως ζητάμε μια μικρή παράταση, τουλάχιστον έξι μηνών, για να μπορέσει να ενταχθεί κι όλος αυτός ο κόσμος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και συναφών (ΠΟΕΣΕ) έχει υποβάλει έκθεση με τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο που πάει να λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας» καταλήγει ο κ. Επιτροπίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *