Όταν η πολιτική μετατρέπεται σε πεδίο προεκλογικής συναλλαγής

Όταν η πολιτική μετατρέπεται σε πεδίο προεκλογικής συναλλαγής

384
SHARE

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν ασχολούνται με την πολιτική άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική επιφάνεια, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν την κατάλληλη μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση.

Η απάντηση είναι απλή: η πολιτική ήταν και είναι ακριβό “άθλημα”.

Συνεπώς, η ενασχόληση με τα κοινά ήταν και παραμένει για λίγους.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή αυτή η θέση, το thesseconomy.gr παρουσιάζει περιπτώσεις προεκλογικής συναλλαγής σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιος δήμαρχος με ακαδημαϊκή μόρφωση ανακοινώνει την πρόθεση του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της περιοχής, απ’ όπου κατάγεται.

Ξεκινά, λοιπόν, τις επαφές του, επισκέπτεται διάφορες περιοχές, παρευρίσκεται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ικανό για να συγκροτήσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, μισθώνει και γραφείο, το οποίο θέλει να λειτουργήσει ως προεκλογικό κέντρο του συνδυασμού του.

Στις αρχές του έτους, εμφανίζεται και άλλος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου, με αυτοδιοικητική εμπειρία, ο οποίος στο πλαίσιο της κατάρτισης ψηφοδελτίου, αρχίζει να «προσελκύει» τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του αντιπάλου του.

Καθημερινά, αποχωρεί και ένας υποψήφιος για να προσχωρήσει τελικά στον αντίπαλο συνδυασμό.

Ο λόγος;

«Ο ένας, μου ζήτησε να του δώσω 6.500 ευρώ για να κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό μου ενώ άλλος αποχώρησε για 1.000 ευρώ», αποκάλυψε ο υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος πλέον μετρά απώλειες στο «στρατόπεδο» του.

Υποψηφιότητα με αντάλλαγμα την… πρόσληψη στο δήμο

Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, όπου η διαπραγμάτευση μεταξύ του επικεφαλής ενός συνδυασμού και ενός υποψηφίου δεν έχει απαραίτητα ως αντικείμενο τα χρήματα αλλά άλλου είδους οφέλη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υποψήφιου δημάρχου, ο οποίος στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημότη προκειμένου να ενταχθεί στο συνδυασμό του, του ζήτησε ως αντάλλαγμα να προσληφθεί στο δήμο!

Βλέπετε, το όνειρο του Έλληνα για μια θέση στο δημόσιο ή έστω και στο δήμο παραμένει  διαχρονικό, όπως και το ρουσφέτι…

LEAVE A REPLY