Ανέστης Πολυχρονίδης: «Καθημερινότητα και υποδομές στην ”πρώτη γραμμή” του προγράμματός μας»- Συνέντευξη...

Ανέστης Πολυχρονίδης: «Καθημερινότητα και υποδομές στην ”πρώτη γραμμή” του προγράμματός μας»- Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου στο thesseconomy.gr

683
SHARE


Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ολοκλήρωση βασικών υποδομών σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης βρίσκονται στον «πυρήνα» του προγράμματος της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Τώρα» και του επικεφαλής της, υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη. «Σχεδιάζουμε έναν λειτουργικό δήμο ο οποίος θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με έμφαση σε καθαριότητα, ασφάλεια, σχολική στέγη, κοινωνική πολιτική, πολιτισμό και αθλητισμό», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυχρονίδης στη συνέντευξή του στο thesseconomy.gr. Στόχος του, επίσης, είναι να καθιερώσει ως δήμαρχος το Ωραιόκαστρο ως τόπο κατοικίας, αναψυχής και προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων.

Η συνέντευξη του κ. Ανέστη Πολυχρονίδη στο thesseconomy.gr έχει ως ακολούθως:

-Κύριε Πολυχρονίδη, για ποιο λόγο διεκδικείτε την ψήφο των συνδημοτών σας για το αξίωμα του δημάρχου;

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου έρχεται ως επιστέγασμα της μακράς αυτοδιοικητικής μου πορείας. Πηγάζει δε από την αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα και τον οποίο υπηρετώ επί μια 20ετία από τη θέση είτε του δημοτικού συμβούλου είτε του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων (2011-2014). Πιστεύω πως η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία μου ως Χωροτάκτη Μηχανικού και αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, μου δίνουν δυο ισχυρά «όπλα» -τη γνώση και την εμπειρία- ώστε να σχεδιάσω με τους συνεργάτες μου το Ωραιόκαστρο της επόμενης μέρας.

Στον «πυρήνα» του προγράμματος –master plan «Δήμος Ωραιοκάστρου 2019-2023» που θα υλοποιήσουμε ως διοίκηση βρίσκονται η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ολοκλήρωση βασικών υποδομών σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σχεδιάζουμε έναν λειτουργικό δήμο ο οποίος θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με έμφαση σε καθαριότητα, ασφάλεια, σχολική στέγη, κοινωνική πολιτική, πολιτισμό και αθλητισμό. Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τη δυναμική που «κρύβει» το Ωραιόκαστρο και να το καθιερώσουμε ως τόπο κατοικίας, αναψυχής και προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων.

-Ποια πιστεύετε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Ωραιοκάστρου;

Τα προβλήματα του Ωραιοκάστρου, όπως και πολλών δήμων, δεν επικεντρώνονται σε έναν τομέα. Ειδικά στον δικό μας δήμο, είναι απόρροια μιας χρόνιας αδράνειας που είχε ως αποτέλεσμα κάποια από αυτά τα προβλήματα να διογκωθούν με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των πολιτών. Τομείς στους οποίους πιστεύω πως υστερεί ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι η κακή οργάνωση, η ελλιπής καθαριότητα, οι προβληματικές υποδομές στη σχολική στέγη, οι ελλείψεις σε πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, αλλά και η έλλειψη φωτισμού στους δρόμους παρά το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου. Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι η απερχόμενη διοίκηση ήταν απούσα την τελευταία πενταετία από την καθημερινότητα και από τα προβλήματα των δημοτών. Επιπρόσθετα, με ευθύνη της, ο δήμος έχασε ευκαιρίες, όπως το παιδιατρικό  νοσοκομείο που θα έδινε αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο μας. Παρότι το Ωραιόκαστρο διέθετε χώρο για μια τέτοια σημαντική επένδυση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η διοίκηση ούτε καν κατέθεσε πρόταση ενδιαφέροντος. Τέτοιες ευκαιρίες –που μόνο θετικό «πρόσημο» έχουν για μια περιοχή- παρουσιάζονται κάθε 20 χρόνια. Αλλά απαιτούν έναν δήμαρχο… πλήρους απασχόλησης, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για το Ωραιόκαστρο.

-Ποια προβλήματα επισημαίνουν οι πολίτες κατά τις συναντήσεις που έχετε καθημερινά μαζί τους;

Οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται από προβλήματα της καθημερινότητας όπως οι ελλείψεις σε υποδομές που έχουν σχέση με την ύδρευση, την αποχέτευση, τη σχολική στέγη και την οδοποιία. Ζητούν επίσης μικροπαρεμβάσεις οι οποίες δεν κοστίζουν, μπορούν και πρέπει να γίνουν, αλλά τελικά δεν γίνονται λόγω της αδιαφορίας ή της αδυναμίας που επιδεικνύει η δημοτική αρχή. Οι κάτοικοι αισθάνονται σε πολλές περιοχές εγκαταλειμμένοι, απομονωμένοι και θυμωμένοι. Και πώς να μην είναι θυμωμένοι, όταν –για παράδειγμα- σε κάποιες περιοχές του δήμου μας δεν έχουν σήμερα το αυτονόητο: πόσιμο νερό!

Οι ανοιχτές συζητήσεις που είχα πρόσφατα στο πλαίσιο της δράσης «Μιλήστε με τον Ανέστη», αλλά και οι συναντήσεις που έχω καθημερινά σε όλες τις κοινότητες στο πλαίσιο της δράσης «Μιλήστε με τον Ανέστη στις γειτονιές», ανέδειξαν την «εκκωφαντική» απουσία και την αδιαφορία της απερχόμενης διοίκησης για την καθημερινότητα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι δεν υλοποιούνται απλά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Εμείς θα διεκδικήσουμε λύσεις και θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, γιατί το έχουμε στο dna μας: Ξέρουμε και να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους. Το έχουμε αποδείξει!

-Πιστεύετε πως ως δήμαρχος θα μπορέσετε να λύσετε αυτά τα προβλήματα;

Ναι, διότι γνωρίζω από πρώτο «χέρι» πώς λειτουργεί ο δήμος και ποια είναι τα προβλήματά του. Η επικοινωνία μου με τους πολίτες είναι διαρκής και δεν περιορίζεται στους λίγους μήνες της προεκλογικές περιόδου. Έχω επικαιροποιήσει, μαζί με τους συνεργάτες μου, όλα τα ζητήματα που «βασανίζουν» τους δημότες και έχουμε σχέδιο για να δώσουμε λύσεις και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα βγάλουν τον πανέμορφο τόπο μας από την αφάνεια και τη μιζέρια.

Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την ένταξη μεγάλων και μικρών έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας πως δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ από εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

-Πώς οραματίζεστε τον δήμο Ωραιοκάστρου και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Πιστεύω πως η ώρα για την αλλαγή σελίδας στο Ωραιόκαστρο έφτασε.

Είμαστε στον «βατήρα» για την επανεκκίνηση του Δήμου που αγαπάμε και ονειρευόμαστε: Έναν Δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο, λειτουργικό, όμορφο, με ισχυρούς συμμετοχικούς θεσμούς, με ίσες ευκαιρίες για όλους τους δημότες, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Στόχος μου είναι ένας ενιαίος Δήμος και στην πράξη, με σύγχρονες υποδομές και με δράσεις σε όλους τους οικισμούς, σε όλες τις γειτονιές του.

Ζούμε στην ομορφότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με πλεονεκτική γεωγραφική θέση η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Εμείς έχουμε όραμα και σχέδιο ώστε να κάνουμε τον δήμο μας πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Θα βάλουμε το Ωραιόκαστρο στον τουριστικό «χάρτη» και στο καλεντάρι αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και θα το καθιερώσουμε ως τόπο αναψυχής και διασκέδασης. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα δυνατά «χαρτιά» μας: τον ορεινό όγκο, τη λίμνη μας, τους πανέμορφους οικισμούς μας, τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα της γης μας και πολλά άλλα άγνωστα σε πολλούς συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η προσβασιμότητα σε βασικούς οδικούς άξονες και η εγγύτητα στο πολεοδομικό συγκρότημα, στο λιμάνι και στη βιομηχανική ζώνη.

Είναι στοίχημα για μας, να ανακτήσει το Ωραιόκαστρο τη χαμένη του αίγλη. Πιστεύω στις δυνατότητές του, αλλά κυρίως στις δυνατότητες των ανθρώπων του.

Για την επίτευξη των στόχων μας, επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες λύσεις, τις οποίες σύντομα θα ανακοινώσουμε, ενώ γνωρίζουμε τις πηγές χρηματοδότησης για την επίλυση των προβλημάτων που έχουμε καταγράψει χωρίς να επιβαρύνουμε τους κατοίκους. Εκείνο που μπορώ να σας πως αυτή τη στιγμή είναι πως με μεθοδικότητα σχεδιάζουμε δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, των εργαζομένων, των νέων ζευγαριών, των ατόμων με αναπηρία αλλά και των ανθρώπων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Θέλουμε –και θα το κάνουμε- να δώσουμε ζωή σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου λειτουργώντας ενδοδημοτική συγκοινωνία, δίνουμε έμφαση στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, στις υποδομές, χωρίς να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που είναι στον πυρήνα της σκέψης μας και του προγράμματός μας. Συγκεκριμένα σχεδιάζουμε λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, ενώ στις προτεραιότητές μας είναι επίσης οι υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, αλλά και η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και η στήριξη των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φορέων που επιτελούν τεράστιο έργο.

Εν κατακλείδι, σχεδιάζουμε έναν δήμο στην υπηρεσία του πολίτη με χρηστή διοίκηση, αποφασιστικότητα και επιμονή. Έναν Δήμο- πρότυπο, ανοικτό στις προκλήσεις, διεκδικητικό και με κοινωνικό πρόσωπο. Θέλουμε ταυτόχρονα μια διοίκηση σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες και όχι κρυμμένη στα γραφεία, αποκομμένη από την κοινωνία.

Μαζί με τους συνεργάτες μου θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας  προκειμένου να δικαιώσουμε την επιλογή πολλών συμπολιτών μας να μετοικήσουν στην περιοχή μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, σε μια πόλη όπου θα μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα πεζοί, μητέρες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα αναπηρίας.

-Με το νέο σύστημα που διέπει τις αυτοδιοκητικές εκλογές οι συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων είναι επιβεβλημένες. Εσείς είστε έτοιμος για συνεργασίες;

Εμείς έχουμε την ικανότητα αλλά και τη φιλοσοφία να λειτουργήσουμε συλλογικά και να δώσουμε λύσεις μέσα σε κλίμα συναίνεσης, πιστοί στις δημοκρατικές μας αρχές. Αρκεί να πληρούνται για τις όποιες συνεργασίες, πέρα από τις προγραμματικές συγκλίσεις, συγκεκριμένες προϋποθέσεις: της δημοκρατικής λειτουργίας, της εντιμότητας και της ειλικρινούς επιθυμίας για προσφορά στον τόπο.

Εγώ προσωπικά, μέσα από την συνολική πορεία μου μέχρι σήμερα, έχω αποδείξει πως πάντα επιδιώκω τις συγκλίσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε και η δημοτική μας παράταξη ονομάζεται «Συνεργασία Τώρα».

LEAVE A REPLY