Thursday , 18 April 2024

“Καμπανάκι” των γιατρών για 7 περιοχές της Β.Ελλάδας και πίεση των ΜΕΘ – Δεν τίθεται θέμα lockdown δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Θ.Πλεύρης

Απέκλεισε την επιβολή lockdown στη Βόρεια Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στο μεταξύ, η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκο Καπραβέλο, φτάνει σχεδόν στο 100% και η περιοχή “πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι”.

Καμπανάκι κινδύνου για εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε, εξάλλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, καθώς – όπως τόνισε- παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1% και παρέθεσε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία. Συγκεκριμένα, η Πιερία έχει δείκτη θετικότητας 1,13% και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652 και η Πέλλα 1,09% και 523,ενώ χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626 και στις δύο περιοχές. Ανησυχία προκαλεί σύμφωνα με τον κ.Τζανάκη και η Δράμα, όπου ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416. Πάντβως ανέφερε, επίσης, ότι επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση. 

“Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας”, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας και εκείνος ότι στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε: “Επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου και στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 80% πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί, να πάει να το κάνει για να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα απέναντι στην πανδημία”. 

Ο κ.Πλέυρης γνωστοποίησε, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι αρχές Οκτωβρίου και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους, όπως επίσης και ότι θα επεκταθεί ο κατοίκον εμβολιασμός και για τα ΑΜΕΑ. Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά στον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία, επισημαίνοντας πως η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *