Friday , 29 March 2024

Έρευνα ΕΞΘ: Υψηλή η ικανοποίηση των τουριστών της Θεσ/νίκης- Αλλά και “καμπανάκι” για την αύξηση της μικροεγκληματικότητας

“Καμπανάκι” για τις επιπτώσεις της αύξησης της μικροεγκληματικότητας στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονικης έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενόδχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, κατά την παρουσίαση της νέας (ετήσιας) έρευνας της ΕΞΘ με θέμα το προφίλ και την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, καθώς για τέταρτη συνεχή χρονιά καταγράφηκε πτώση του δείκτη ασφάλειας της πόλης σύμφωνα με την αξιολόγηση των τουριστών.

Μείωση της ικανοποίησης των τουριστών καταγράφηκε επίσης το 2018 για την καθαριότητα της πόλης (κατά 0,4%), από τις δημόσιες συγκοινωνίες και την έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών.

Το 2018, πάντως, ήταν μια χρονιά-σταθμός για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, καθώς σημειώθηκαν μικρές αλλά ουσιαστικές αυξήσεις τσα μεγέθη ανάλυσης της τουριστής κίνησης, προβάλλοντας μια εικόνα που ικανοποιεί εκ πρώτης όψεως και δίνει ώθηση στους ξενοδόχους, σύμφωνα με τον κ.Μανδρίνο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο αεροδρόμιο”Μακεδονία” προσγειώθηκαν το 2018 – μετά την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των έργων ανάπλασης του αεροδρομίου – 2,2 εκατομμύρια επιβάτες διεθνών πτήσεων, σημειώνοντας άυξηση 13% σε σύγκριση με το 2017.

Παρά την αύξηση, όμως, των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο αριθμός διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών,  έμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που αποδίδεται ενδεχομένως στην αύξηση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ καταγράφηκε και αξιοσημείωτη ανακατάταξη των κύριων αλλοδαπών αγορών.

Συγκεκριμένα, το 2018 σημειώθηκε οριακή αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων, μόλις 0,6%, ενώ η μέση τιμή δωματίων αυξήθηκε κατά 5.5%. Συνεπώς το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 6,1%. Επίης, σε σχέση με άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες, η Θεσσαλονίκη σημείωσε το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών δωματίων (5%), μειώνοντας ελαφρώς τη διαφορά με τις πόλεις αυτές. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν μεγάλες με τη Θεσσαλονίκη να έχει το 2018 το χαμηλότερο ADR. Η ικανοποίηση από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερή σε επίπεδο 8,6, ενώ η σχέση ποιότητας/τιμής για τα ξενοδοχεία βελτιώθηκε ελαφρά από 8,2 το 2017 σε 8,3 το 2018.

Οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών αυξήθηκαν κατά 78%, οι διανυκτερεύσεις των Ιταλών αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ η Κύπρος σημείωσε μείωση 7%, αλλά η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις διανυκτερεύσεις Τούρκων και Ρώσων, με -30% και – 13% αντίστοιχα. 

420 εκατ.ευρώ

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι ξόδεψαν το 2018 20 εκατ.ευρώ. Από αυτά, τα 161 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν στα ξενοδοχεία και τα 183 εκατομμύρια ήταν χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες στην πόλη, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν φόρους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης των ξενοδοχείων την οποία πραγματοποιεί η ΕΞΘ με τη συμβολή της εταιρείας GBR Consulting, οι δαπάνες των τουριστών σημείωσαν οριακή αύξηση στα 71 ευρώ την ημέρα, από 70 ευρώ το 2017.

Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης των τουριστών ήταν τα ψώνια, ακολούθησαν τα εστιατόρια, καφέ-μπαρ, η τοπική μεταφορά και τα αξιοθέατα – διασκέδαση. Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, προκύπτει ότι Ρώσοι και Αμερικανοί ξόδεψαν τα περισσότερα στην πόλη, ενώ ακολουθούν οι Κύπριοι και οι Βούλγαροι. Από τις 10 κύριες αγορές, οι Σέρβοι, οι Ιταλοί και οι Ισραηλινοί, δαπάνησαν τα λιγότερα από όλους.

Ικανοποίηση

Οι τουρίστες παραμένουν πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στη Θεσσαλονίκη, περίπου τα δύο τρία είχαν καλύτερη ή πολύ καλύτερη εμπειρία από ό,τι προσδοκούσαν και το 95% θα σύστηνε τη Θεσσαλονίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *