Thursday , 25 April 2024

“Έρχονται” οι ψηφιακοί νομάδες

Την δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς) να λάβουν άδεια προσωρινής διαμονής στη χώρα μας ως και 12 μήνες, παρέχει τροπολογία των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους «ψηφιακούς νομάδες» (digital nomads), οι οποίοι μέσω της visa που θα έχουν, θα μπορούν τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους να εισέρχονται στη χώρα για συγκεκριμένο σκοπό (εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας) για διάστημα διαμονής έως 12 μήνες, με δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής.

Οι προϋποθέσεις

Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα απασχοληθεί στην ελληνική αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό, υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζει σύμβαση εργασίας/έργου/αποδεικτικό εργασιακής σχέσης με εργοδότη εκτός της ελληνικής επικράτειας ή συμβάσεις εργασίας/έργου με περισσότερους του ενός εργοδότες εκτός ελληνικής επικράτειας (αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας), καθώς και στοιχεία για την επιχείρηση και την ιδιότητά του σε αυτή.

Επίσης, βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της visa είναι να αποδείξει ο αιτών ότι διαθέτει επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, ώστε να μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής του όσο διαμένει στην Ελλάδα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σε περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης, μπορεί να χορηγηθεί στον ψηφιακό νομάδα και στην οικογένειά του άδεια διαμονής διετούς διάρκειας (με δυνατότητα ανανέωσης ανά δύο χρόνια).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *