Friday , 29 March 2024

“Ανεβαίνει κατηγορία” ο ΟΛΘ με τις δυο νέες γερανογέφυρες – Τις εγκαινίασε επίσημα ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ.Πλακιωτάκης

“Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την προσθήκη των δύο νέων γερανογεφυρών, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική του θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου” τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του μετά την τέλεση της επίσημης έναρξης λειτουργίας των δυο νέων μεγάλων γερανογεφυρών-τύπου New Panamax στον ΟΛΘ.

“Το γεγονός αυτό – όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός – σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας, στην πρόοδο των επενδυτικών προγραμμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των λιμένων και των λοιπών υποδομών της νησιωτικής χώρας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ενισχύουν όμως και τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών”.

Οι εν λόγω δυο νέες γερανογέφυρες στον ΟΛΘ μπορούν να εξυπηρετούν μεγαλύτερα container ships, δυναμικότητας 10.000-15.000 TEU’s, βάζοντας ουσιαστικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον χάρτη των κύριων γραμμών των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών και των διηπειρωτικών συνδυασμένων μεταφορών.

Μέχρι στιγμής, επισήμανε επίσης ο κ.Πλακιωτάκης, έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έχει καλυφθεί το 80% των επενδύσεων σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά επίσης η πολύ μεγάλη επένδυση για την επέκταση της 6ης προβλήτας που θα δώσει νέα προοπτική για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη του σχεδιασμού της περαιτέρω ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πλακιωτάκης υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αμιγώς δικής τους αρμοδιότητας το θέμα, τόνισε ωστόσο «ότι αυτή που υπάρχει ήδη, μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας που υπάρχει, δίνει τη δυνατότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά των απαραίτητων προϊόντων και την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης που υπάρχει παγκοσμίως». 

Για τις επενδύσεις σε όλη τη χώρα, ο υπουργός δήλωσε πώς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξασφαλιστεί 175 εκατ. ευρω, για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών σε μικρούς νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας και άλλα 80 εκατ. ευρώ που δύναται να φτάσουν μέχρι και τα 370 εκατ. ευρώ, για μικρές άγονες γραμμές, με παράλληλη κινητροδότηση στη δρομολόγηση πλοίων με πράσινα χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *