Friday , 29 March 2024

Ανοίγουν υπό όρους τα διαγνωστικά εργαστήρια- Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τις εξετάσεις οι ασφαλισμένοι!

Επαναλειτουργούν από αύριο, Πέμπτη (13/6) τα διαγνωστικά εργαστήρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους οι οποίοι ωστόσο θα πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή των εξετάσεων (χωρίς συμμετοχή 15%), δηλαδή θα καταβάλουν το 85% της αξίας και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματα αυτά από τον ΕΟΠΥΥ!

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του συστήνει στα μέλη του «για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, από αυτή τη διαδικασία να εξαιρεθούν, η ευπαθής ομάδα των καρκινοπαθών κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού καθώς και τα οξέα περιστατικά που κινδυνεύει η ζωή τους τα οποία δεν θα καταβάλλουν χρήματα».

Επίσης στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης της Ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξουσιοδοτήσεων των Ιατρικών Συλλόγων για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τα διαγνωστικά κέντρα από αύριο Πέμπτη, αν και δεν καλύπτεται από την πρόταση του Ανδρέα Ξανθού για αύξηση, κατά 9 + 30 εκατομμύρια ευρώ, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά με άλλη μορφή.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ αναφέρει τα εξής:
«Η συνέχιση των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποφασίστηκε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ από την Ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων της ΠΦΥ, υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη, προέδρου ΙΣΑ και με τη συμμετοχή μέσω skype της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Α. Μαστοράκου ,του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χ. Βαβουρανάκη και της γ.γραμμ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μ. Χατζηδημητρίου. Παρευρέθησαν επίσης εκ μέρους του ΔΣ του ΙΣΑ ο ‘Α Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος, ο Γ. Γραμματέας Σ. Τσούκαλος και το μέλος Π. Λεονάρδου.

Οι παριστάμενοι αξιολόγησαν την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και αποφάσισαν ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και δεν συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος .

Ωστόσο με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή και προκειμένου να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους αποφάσισαν να ανοίξουν τα ιατρεία τους από αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, απαλλάσσοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τη συμμετοχή 15% που πρέπει να πληρώσουν. Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, θα παίρνει απόδειξη και στη συνέχεια θα εισπράττει τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΙΣΑ συστήνει στα μέλη του για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ,από αυτή τη διαδικασία να εξαιρεθούν, η ευπαθής ομάδα των καρκινοπαθών κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού καθώς και τα οξέα περιστατικά που κινδυνεύει η ζωή τους τα οποία δεν θα καταβάλλουν χρήματα.

Αποφασίστηκε επίσης να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξουσιοδοτήσεων των Ιατρικών Συλλόγων για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης σχολίασε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος είναι συσπειρωμένος και δυνατός και θα δώσει μάχη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που έχει καταρρεύσει από τους πειραματισμούς της πολιτείας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνα ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, το κράτος οφείλει να πληρώσει για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ο ιατρικός κόσμος έβαλε πλάτη τα χρόνια της κρίσης και στήριξε το σύστημα υγείας που κατέρρεε ωστόσο τώρα απειλείται πλέον η επιβίωσή του. Παλεύουμε τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό που οδηγείται στην ανεργία και στη μετανάστευση.»

Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, για να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *