Saturday , 20 April 2024

Ας μιλήσουμε με την γλώσσα των αριθμών για την κοινωνική οικονομία

Του Γ.Κατσιάνη

Στη Γερμανία, 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις βιομηχανίες μετάλλου, ηλεκτρονικών, χημείας και φαρμάκων θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα 3.000 ευρώ καθαρά σε δύο δόσεις επιπλέον των αυξήσεων στους μισθούς.

Στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε φέτος κατά 9,5% (2% από 1ης Ιανουαρίου+7,5% από 1ης Μαΐου), ποσοστό που υπερβαίνει μόλις κατά 1% τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου (8,5%).

Την ίδια ώρα, έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ από την 1η Ιανουαρίου, η οποία αναμένεται να προστεθεί στο 15% της ανατίμησης που καταγράφηκε το 2022, παρά “το καλάθι του νοικοκυριού”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί επιπλέον αναπροσαρμογή των μισθών και των επιδομάτων, το 2023, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν παραβλέπω ότι μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες ενισχύουν αφενός το εισόδημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναστείλουν την λαίλαπα της ακρίβειας.

Το γνωρίζουν αυτό οι κρατούντες και εύχομαι να ενισχύσουν την προσπάθεια λήψης μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, έστω και αν εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *