Thursday , 25 April 2024

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή η έκθεση που φιλοξενείται στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ

Μεταλλικά κλειδιά από τα σπίτια προσφύγων που οι ίδιοι έφεραν μαζί τους μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες με την κρυφή ελπίδα πως μια μέρα θα γύριζαν πίσω, περιλαμβάνονται ανάμεσα στα αυθεντικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης».

Την έκθεση που φιλοξενείται στο περίπτερο 6 και οργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Φέτος, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είχαμε ένα ιστορικό και εθνικό χρέος: Να τιμήσουμε την επέτειο όχι με τρόπο διεκπεραιωτικό, στατικό και ξύλινο, αλλά με πληθώρα εκδηλώσεων που θα φωτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ιστορίας αυτής. Από την επίσημη ιστορία μέχρι τις αφηγήσεις των προσφύγων και από τα διπλωματικά σαλόνια της Ευρώπης, όπου παίχτηκε η έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας, μέχρι τα αντικείμενα των προγόνων μας στις πατρογονικές εστίες, όλα είναι τεκμήρια αυτής της αφήγησης», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι «για τον Ελληνισμό η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η καταστροφή ενός από τους δύο πνεύμονές μας».

Ο κ. Ζέρβας εξήρε την προσφορά των προσφύγων, λέγοντας ότι με την εργατικότητα και την αξιοσύνη τους ανόρθωσαν και την Ελλάδα.

«Αυτό το κατόρθωμα, αυτή η συλλογική επιτυχία ας γίνει ξανά παράδειγμα για όλους μας. Φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού, την ικανότητά μας μέσα και μετά από καταστροφές να σηκωνόμαστε και να προχωρούμε. Να κοιτάμε στο μέλλον με αισιοδοξία, να μην ξεχνάμε το παρελθόν», είναι το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους φορείς, τα σωματεία, τους ιδιώτες, τους ανθρώπους του δήμου και όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Την εκδήλωση εγκαινίων χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας, απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο να επισκεφθεί αυτήν την επετειακή έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *