Tuesday , 19 March 2024

Α.Εξαδάχτυλος: “Ο κορωνοϊός δεν παίρνει άδειες” – “Προχωράμε σε κατάσταση γρίπης”

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός δεν παίρνει άδειες, λόγω καλοκαιριού, απλώς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα δύο χρόνια ότι το πρόβλημα το καλοκαίρι είναι ελάχιστο και αρχίζει να επανεμφανίζεται από αρχές Οκτωβρίου και γι αυτό πρακτικά είπαμε ότι η επανεξέταση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου”, τονίζει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Οι μάσκες, όπως προσθέτει ο κ.Εξαδάχτυλος, είναι ένα μέτρο που δεν καταργείται, απλά σταματάει το πρόστιμο, αλλά η σύσταση διατηρείται και διατηρείται ισχυρά. “Δηλαδή το να φοράει κάποιος μάσκα όταν ταξιδεύει με αεροπλάνο είναι κάτι που συζητιέται και θα το κάνουμε και εμείς για τον εαυτό μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το να μπει κάποιος σε ένα εμπορικό κατάστημα όπου είναι αυτός και ο καταστηματάρχης η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, αν όμως μπει σε χώρο που είναι δεκάδες άλλοι εκεί βεβαίως χρειάζεται.

Αναφορικά με το σκεπτικό της εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι είμαστε επιδημιολογικά σε ένα σημείο που τώρα μπορούμε να το κάνουμε, και όχι νωρίτερα όπως συζητιόταν και όχι παντού και θέτει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, το οποίο όπως επισημαίνει μας διαφεύγει αλλά θα το βρούμε μπροστά μας, “το οικολογικό αποτύπωμα, εκτός του οικονομικού, των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς εκατομμύρια μάσκες και tests, πετιούνται καθημερινά και δεν ανακυκλώνονται. Άρα όταν τα μέτρα δεν είναι αναγκαία δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμε”.

“Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στην επόμενη ενδημική φάση χωρίς εμπιστοσύνη στον πολίτη”, καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος., σύμφωνα με τον οποίον “η φάση που βρισκόμαστε για την διαχείριση της πανδημίας δεν αφορά οριζόντια μέτρα δημόσιας υγείας , αφορά περισσότερο πράξεις και ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να είναι προστατευμένοι απέναντι σε αυτή τη νόσο, η οποία θα μας συνοδεύει για άγνωστο χρονικό διάστημα” και “προχωράμε σε κατάσταση γρίπης, όπου δεν έχουμε περιορισμούς και εγκλεισμούς για μια ασθένεια που γνωρίζουμε δεκαετίες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *