Thursday , 18 April 2024

Α.Λινού στο thesseconomy: “Θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί οι εμβολιασμοί σε γυναίκες κάτω των 50 με AZ και J&J – Δεν υπάρχει καμία πληροφορία επιστημονική που να υποστηρίζει αυτό που είπε σήμερα ο Θ. Βασιλακόπουλος για την 45χρονη από τη Θήβα”

Σοφία Ξανθοπούλου

Έντονο προβληματισμό και απορίες προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Ενταντικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου ο οποίος σχολιάζοντας το περιστατικό θρόμβωσης κατόπιν εμβολιασμού σε 45χρονη γυναίκα με κινητικό πρόβλημα από τη Θήβα τόνισε ότι “ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων”.

Η δήλωση αυτή έφερε πολλά ερωτηματικά με κύριο το εξής: Αν ένας άνθρωπος έχει εμφανές πρόβλημα με μειωμένη κινητικότητα πώς οι γιατροί στο εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο πήγε για να κάνει το εμβόλιο δεν τον ενημέρωσαν για τις παρενέργειες που προκαλεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στην περίπτωσή του;

Ρωτήσαμε την καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρο του κέντρου PROLEPSIS Αθηνά Λινού για τα ερωτηματικά που προκύπτουν μετά και από αυτό το αρνητικό συμβάν στη 45χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και μας είπε ότι “δεν υπάρχει καμία πληροφορία επιστημονική που να υποστηρίζει αυτό που είπε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Είναι άλλου είδους οι θρομβώσεις που δημιουργούνται από τη στασιμότητα του σωματος  ή μια προδιάθεση και άλλου είδους  θρομβώσεις  που ξεκινούν  με θρομβοβοπενία. Όποιος έχει κιρσούς μπορεί δηλαδή να μην πάει να το κάνει το εμβόλιο; Αυτό μας λέει ο κ. Βασιλακόπουλος” σχολίασε η κ. Λινού.

Η ίδια επανέλαβε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson καλό θα ήταν να μη δίνονται στις ηλικίες 30 έως 50. Όπως είπε “ο μόνος κίνδυνος για τα εμβόλια είναι για γυναίκες κάτω των 50. Εμείς εδώ στην Ελλάδα όχι μόνο δεν τα αποσύρουμε αλλά συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε. Το είπα πριν το Πάσχα για τα άτομα 30-50 ότι δεν πρέπει να εμβολιάζονται με τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια αλλά  δεν εισακούστηκα. Ο κόσμος όμβως θέλει την αλήθεια. Η αλήθεια λυτρώνει. Και το να πεις κάποια φορά ως επιστήμονας ότι κάτι δεν το γνωρίζεις, ότι δεν το ξέρεις, δεν είναι κακό”.

Η κ. Λινού επανέλαβε ότι θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί οι εμβολιασμοί σε γυναίκες κάτω των 50 με AstraZeneca και J&J. “Φαίνεται ότι στα άτομα άνω των 50 ετών η πιθανότητα να αναπτύξουν αυτό το σύνδρομο μετά από τον εμβολιασμό με ένα από τα δύο εμβόλια είναι ένα στο 1 εκατ. ενώ στις νεότερες γυναίκες είναι ένα στις 50.000” είπε η κ. Λινού και πρόσθεσε ότι “η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια αυτά έχουν ενοχοποιθεί και πλήττουν τις νεότερες γυναίκες και θα έπρεπε να μη γίνονται αυτοί οι εμβολιασμοί σε αυτές τις ηλικίες. Όπου υπάρχει επιλογή είναι καλύτερα να εμβολιάζονται με Mrna εμβόλια. Δεν ξέρω γιατί δεν αυξήσαμε το όριο ηλικίας. Το είχα πει από τη Μεγάλη Πέμπτη ότι πρέπει να αλλάξει τακτική η ελληνική πολιτεία. Πρέπει να πάρει το θάρρος η πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα επιλογής σε όλες τις ηλικίες ή να αποκλειστούν οι νεαρές γυναίκες από το AstraZeneca . Ένα άτομο 30 ή 40 ετών δυστυχώς δεν έχει επιλογή αυτή τη στιγμή για να κάνει ένα άλλο εμβόλιο εκτός των δύο συγκεκριμένων”.

Η κ. Λινού συνέστησε όπου υπάρχει επιλογή είναι προτομότερο να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA οι νεότερες γυναίκες. “Και η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει το θάρρος να δώσει τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων. Αντίστοιχες συστάσεις για τα συγκεκριμένα εμβόλια έχει κάνει τόσο το CDC στις ΗΠΑ όσο και η Αγγλία” τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *