Saturday , 20 April 2024

«Βαρίδι» για τις βιομηχανίες οι διαρροές πεπιεσμένου αέρα

Του Γ.Κατσιάνη

Ανοιχτή πληγή για την βιομηχανία αποτελούν οι διαρροές πεπιεσμένου αέρα.

Όπως αποκάλυψε ο Managing Director της εταιρείας Airblock, Δημήτρης Ακριτίδης, τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% -15% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία.

«Αρκεί μία τρύπα μόλις 2 mm για να επιβαρύνει το λογαριασμό ρεύματος κατά 2.500 ευρώ ετησίως και το περιβάλλον κατά 7 τόνους εκπομπών άνθρακα(!)», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο κ. Ακριτίδης.

Κόστος αποκατάστασης

Σύμφωνα με τον μηχανικό πωλήσεων της εταιρείας, Αλκιβιάδη Λαλούδη στις διαρροές ξοδεύεται το 20% – 30% της συνολικής παραγωγής πεπιεσμένου αέρα ενός εργοστασίου. 

«Οι διαρροές αυτές όταν βρεθούν και αποκατασταθούν, θα εξοικονομήσουμε έως και το 40% της ενέργειας που καταναλώνουμε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην περίπτωση βιομηχανίας στην οποία βρέθηκαν συνολικά 190 διαρροές!

«Το ετήσιο κόστος των διαρροών με τιμές κιλοβατώρας προ ενεργειακής κρίσης έφτανε τα 46.000 ευρώ. Η υπηρεσία εύρεσης διαρροών, λόγω του μεγάλου μεγέθους του εργοστασίου διήρκεσε μία εβδομάδα και κόστισε 3.000 ευρώ ενώ το κόστος αποκατάστασης ανήλθε σε 11.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Λαλούδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *