Friday , 29 March 2024

Βόρεια Ελλάδα: Επιμένει η χειμωνιάτικη επέλαση-Μικρή βελτίωση το Σάββατο

Ο υδράργυρος «πάγωσε» κάτω από το μηδέν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ολικός παγετός σημειώθηκε στα ηπειρωτικά της Μακεδονίας. Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Κλειστά όμως θα παραμείνουν, λόγω της κακοκαιρίας, και τα σχολεία στους δήμους Κοζάνης και Αμυνταίου. Οι παιδικοί σταθμοί και στους τρεις δήμους λειτουργούν κανονικά.
Αργότερα ξεκίνησαν τα μαθήματα σε σχολεία αρκετών δήμων στη Δυτική Μακεδονία. Στις 9.00 το πρωί λειτούργησαν τα σχολεία στους δήμους Βελβεντού Κοζάνης και Γρεβενών. Μια ώρα αργότερα, στις 10.00 π.μ., άρχισαν τα μαθήματα των σχολείων στους δήμους Βοΐου και Νεστορίου. Στις 9.15 π.μ. λειτούργησαν τα σχολεία στους δήμους Καστοριάς και Γρεβενών. Τέλος στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία λειτουργούν από τις 10 το πρωί.

Ακυρώσεις δρομολογίων

Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία. Από την Πολιτική Προστασία επαναλαμβάνεται και σήμερα η αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεων.
Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Και σήμερα ισχύει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η Hellenic Train ακύρωσε και σήμερα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50 και 51 από Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Οι καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων και αύριο θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο στη χώρα. Οι νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο και χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα θα είναι για αύριο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα είναι Βοριάδες, στα πελάγη ισχυροί έως θυελλώδεις εντάσεως 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια χώρα από -10 έως 4, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από -6 έως 8, στις νησιωτικές περιοχές από 3 έως 11 βαθμούς. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα το Σάββατο αναμένεται λιακάδα στις περισσότερες περιοχές. Νεφώσεις με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αναμένονται σε Μαγνησία, Σποράδες, Εύβοια,και στη Νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, στη βόρεια χώρα και θα κυμανθεί από -10 έως 5 με 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από -5 έως 8 με 12 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές από 3 έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *