Thursday , 25 April 2024

Γιατί απειλούνται με… εξαφάνιση οι τεχνίτες στη χώρα μας;

Του Γ .Κατσιάνη

Επτά στα δέκα παιδιά στην Ελβετία επιλέγουν σήμερα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση!

Αναμφίβολα, πρόκειται για εντυπωσιακό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μία από τις πλέον προηγμένες χώρες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας παραμένει ουραγός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της τεχνικής κατάρτισης.

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, μόλις το 21% των Ελλήνων, ηλικίας 30-34 ετών διαθέτουν τυπικά προσόντα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) δευτεροβάθμιου επιπέδου όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 47%.

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι τα αποτελέσματα έρευνας του ΣΕΒ, σύμφωνα με τα οποία το 42,6% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να καλύψει κενές θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης των κατάλληλων δεξιοτήτων και της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βρούμε εργατοτεχνίτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας”, μου έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ), Τάσος Πολυζωίδης.

Έστω και καθυστερημένα, οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) φέρεται να αποτελούν την ιδανική λύση για την επαγγελματική αποκατάσταση χιλιάδων νέων καθώς εξασφαλίζουν αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία σε 31 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1993-2007 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *