Friday , 29 March 2024

Για 4η ημέρα στις φλόγες η Δαδιά – Σύσκεψη με Στυλιανίδη και Αμυρά – Ενισχύσεις για την πυρόσβεση και στη Λέσβο

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπου μετέβη σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά. Για δεύτερη ημέρα, επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά και στα Βατερά της Λέσβου με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην επιστρέψουν οι φλόγες και κάψουν και άλλα σπίτια του οικισμού.

Στη Λέσβο συμμετέχουν από το πρωί σήμερα με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor, όπως και πέντε οχήματα με 20 πυροσβέστες από την Αττική.

“Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας” τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν “για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη. Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα”.

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Στυλιανίδη, το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο “για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, τόνισε πως έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. “Κατά δεύτερον”, πρόσθεσε, “από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *