Wednesday , 24 April 2024

Δείτε ποια προγράμματα του ΟΑΕΔ θα «τρέξουν» τις επόμενες ημέρες

Με δύο νέα προγράμματα κάνει…ποδαρικό το 2020 ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που απευθύνεται σε 36.500 ανέργους και για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απασχόληση 2.000 ανέργων, ηλικίας από 55 έως 67 ετών.

Κοινωφελής εργασία

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία στους δήμους θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας σε 36.500 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού, με μηνιαίες αποδοχές που δεν θα ξεπερνούν τα 546 ευρώ τον μήνα.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος του μήνα αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΥΕ,ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ), όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.

Μακροχρόνια άνεργοι

Εξάλλου, τον Φεβρουάριο αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης 2.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου µε ανώτατο όριο τα 600 ευρώ, µηνιαίως., στο οποίο συµπεριλαµβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγµατικές µηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Η διάρκεια του προγράµµατος ορίζεται στους 12 μήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός 30 ηµερολογιακών ηµερών από τη λήξη της 12μηνης απασχόλησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των 12 μηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *