Friday , 29 March 2024

Δείτε πως το σύστημα “Εργάνη” ευθύνεται για τα “ραβασάκια” της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Του Γ.Κατσιάνη

Στα πρόθυρα της…νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν “ραβασάκι” από την ΑΑΔΕ να επιστρέψουν εφάπαξ και μάλιστα με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Το thesseconomy.gr παρουσιάζει σήμερα μία από τις πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις, όπου λόγω αδυναμίας του συστήματος “Εργάνη” οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν!

Ειδικότερα, επιχείρηση που κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας υπαλλήλου της την τελευταία ημέρα του μήνα (π.χ. 31/10), με τελευταία ημέρα εργασίας την ίδια ημέρα (31/10), το σύστημα “Εργάνη” υπολογίζει μείον μία θέση εργασίας για τον μήνα, την στιγμή που πρόκειται για μήνα πλήρους απασχόλησης του εργαζόμενου!

Παρά το γεγονός ότι γίνεται αντικατάσταση του εργαζόμενου την αμέσως επόμενη ημέρα (1/11) ή και μέσα στον τρέχων μήνα, το σύστημα “Εργάνη” δεν λαμβάνει υπόψη την αντικατάσταση αυτή συνδυαστικά με την προηγηθείσα καταγγελία, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να θεωρείται ότι δεν τήρησε το κριτήριο της διατήρησης προσωπικού, αν και το έκανε.

“Επειδή το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που ουσιαστικά τήρησαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα πρέπει άμεσα να γίνει σχετική παρέμβαση για την διόρθωση της προφανούς αυτής αδικίας, λόγω της άστοχης εφαρμογής του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού”, τονίζει με επιστολή του προς το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), ο πρόεδρος του 16ου Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ Ιονίων Νήσων, Γιώργος Νίνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *