Thursday , 28 March 2024

Δημοσκόπηση Interview για την Politic: Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – «Πολύ σημαντικές» οι αποκαλύψεις των υποκλοπών για το 65% των πολιτών

Προβάδισμα 8,2 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview στον απόηχο της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη, που παρουσιάζεται σήμερα από την politic.gr. Αμφότερα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, πάντως, εμφανίζονται να έχουν συρρικνώσει ελαφρώς τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ποσοστό 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολύ/αρκετά σημαντικό.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 32,1% (από 32,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9% (από 24,2%). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,5% (από 12,3%) σημειώνοντας πτώση, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση πριν από ένα μήνα. 

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,1%, η Ελληνική Λύση 5,4% και το ΜεΡΑ25 3,5%. Εκτός βουλής με 1,8% και 1,2% αντίστοιχα μένουν Συν. Δημιουργία και Έλληνες για την Πατρίδα. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 9,3% του σώματος.

Στο ερώτημα για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, η πλειοψηφία (58,1%) συνεχίζει να ζητά εκλογές στη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό (38%) πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα.

Στα σενάρια συνεργασίας φαίνεται ότι καταγράφεται ευκρινέστερα το αποτύπωμα της κρίσης των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το 35,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το 40,5% της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα. Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 20,6% (από 18,6%), ενώ αυτό που σίγουρα δε «βλέπουν» οι πολίτες είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ (2,4%).

Σταθερή η πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών προκάλεσε ρωγμές τόσο στο πρωθυπουργικό προφίλ, όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, στην ερώτηση περί “πρωθυπουργικής καταλληλότητας”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με ποσοστό 45%, πέφτοντας μία μονάδα, και ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό της τάξης του 25%, πέφτοντας τρεις μονάδες.

«Ροκανισμένα» τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων

Τα ποσοστά της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων σημειώνουν πτώση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με το 42,4% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό, ενώ ως δεύτερος δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης (30,6%). Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας (25,8%), ο Δ. Κουτσούμπας (23,9%), ο Γ. Βαρουφάκης (18,7%) και ο Κ. Βελόπουλος (14,8%).

«Πολύ σημαντικές» οι αποκαλύψεις των υποκλοπών για το 65%

Το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολύ/αρκετά σημαντικό, ενώ όσοι το κρίνουν ως «ασήμαντο» περιορίζονται στο 34,9%.

Η ακρίβεια με ποσοστό 31,3% αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Ακολουθούν η οικονομία (19,4%) ενώ ψηλά είναι και η τουρκική προκλητικότητα (9,9%).

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαχειριστεί όλους τους τομείς. Άξιο επισήμανσης είναι ότι η ΝΔ τυγχάνει περισσότερης εμπιστοσύνης σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Αντίθετα, σε ότι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές και την ακρίβεια, είναι υψηλό το ποσοστό αυτών που δεν εμπιστεύονται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για να τα διαχειριστούν.

Μάλιστα, στην ερώτηση για το αν τα μέτρα στήριξης όπως το fuel pass και τα αναδρομικά στην ενέργεια βοήθησαν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πλειοψηφία (63,1%) κρίνει ότι δε βοήθησαν, σε αντίθεση με το 36,9%.

Σε σχέση, τέλος, με την αξιολόγηση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το 39,3% θεωρεί ότι φέτος τα πράγματα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έναντι του 23,2% που αξιολογεί ότι ήταν χειρότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *