Friday , 19 April 2024

Εθνική σύνταξη σε χιλιάδες ομογενείς από την Αλβανία και πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης χορηγεί η κυβέρνηση

Του Γ. Κατσιάνη

Την δυνατότητα σε ομογενείς από την Αλβανία και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη με την συμπλήρωση 30 αντί για 40 ετών στη χώρα μας, που ίσχυε μέχρι σήμερα, δίνει κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Ειδικότερα, για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2022, η πλήρης εθνική σύνταξη (384 ευρώ) θα καταβάλλεται εφόσον έχουν 30 έτη διαμονής στη χώρα ενώ για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 30 ετών θα μειώνεται κατά 1/30.

Επίσης, η ομογενειακή ιδιότητα πιστοποιείται είτε με την προσκόμιση αντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και πιστοποιητικού εγγραφής στο Μητρώο Πολιτών, εφόσον έχει αποκτηθεί η ελληνική ιθαγένεια, είτε με επικυρωμένο αντίγραφο του ισχύοντος αλλοδαπού διαβατηρίου και αντίγραφο ισχύοντος Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), εάν ο δικαιούχος δεν είναι Έλληνας πολίτης.

«Επί σειρά ετών οι  Έλληνες Βορειοηπειρώτες και οι Έλληνες που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ένωση υφίσταντο μια αδικία για τις συντάξεις τους, εξαιτίας μιας ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που καθιστούσε πρακτικά αδύνατη τη λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης από τους ομογενείς μας. Αυτή ακριβώς την αδικία διορθώσαμε, μειώνοντας τον απαραίτητο χρόνο διαμονής για λήψη πλήρους σύνταξης από 40 σε 30 χρόνια! Έτσι, κάποιοι από τους ομογενείς μας θα λάβουν γρηγορότερα πλήρη σύνταξη ενώ εκείνοι που τη λαμβάνουν μειωμένη -επειδή δεν είχαν συμπληρώσει 40 χρόνια- θα δουν τη σύνταξή τους να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *