Tuesday , 23 April 2024

Εκτός επιδότησης παγίων δαπανών 130.000 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

Του Γ. Κατσιάνη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να εξαιρέσει από την επιδότηση παγίων δαπανών τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η «επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα» ενώ υπογράμμισε πως «σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων». 

Αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία με επιστολή της προς τον κ. Σταϊκούρα κάνει λόγο για «λάθος» στην εξειδίκευση του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών. 

«Πρόκειται για το ίδιο λάθος που η ΕΣΕΕ είχε εντοπίσει στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο διορθώθηκε μεν στις επόμενες αλλά ένα χρόνο μετά επαναλαμβάνεται στο κρίσιμο μέτρο της κάλυψης δαπανών», τονίζει μεταξύ άλλων και υπογραμμίζει πως η εφαρμογή του πλήττει περίπου 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα.

«Η ΕΣΕΕ ζητά την άμεση διορθωτική παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε οι εν λόγω επιχειρήσεις να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και απαξιωμένα εμπορεύματα, υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εντέλει έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και Δημόσιο με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους. Επιπλέον, ο εκ νέου αποκλεισμός τους θα δημιουργήσει σε βάρος τους συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, εντείνοντας τις ανισότητες στην αγορά που ήδη δημιουργεί η πανδημία», καταλήγει η επιστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, επιστολές διαμαρτυρίας αναμένεται να σταλούν το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών και από άλλους φορείς, μέσω των οποίων θα ζητούν να αλλάξουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων για την επιδότηση των παγίων δαπανών τους.

«Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών (‘μπλοκάκια’) απασχολούνται και σε άλλους εργοδότες, άρα έχουν έσοδα και από άλλες πηγές, οπότε δεν είναι αναγκαία η κάλυψη των παγίων εξόδων τους», σχολίασε φοροτεχνικός.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *