Saturday , 20 April 2024

«Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία» και στην προμήθεια των φρεγατών “Belh@rra” και η προσφορά-σφήνα των ΗΠΑ

Του Γ. Κατσιάνη

Τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για αθέτηση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, σχετικά με την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών τύπου “Belh@rra”, έβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ).

Με μια λιτή ανακοίνωση, το αρμόδιο υπουργείο τονίζει ότι «η απόφαση της κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη».

Μάλιστα, το ΥΕΘΑ σημειώνει ότι «όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις» και καταλήγει ότι  «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση».

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, το ύψος της διμερούς σύμβασης είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο.

Η «σφήνα» των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί ο χρόνος που επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση τεσσάρων φρεγατών Lockheed Martin, συνολικού ύψους 6,9 δις δολαρίων.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε στις αμερικανικές αρχές πριν από οκτώ μήνες ενώ η απάντηση από την Ουάσιγκτον δόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών!

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε επίσης ότι ενέκρινε ένα πρόγραμμα της Lockheed Martin, συνολικού ύψους  2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της ελληνικής φρεγάτας κλάσης MEKO, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης και της αναβάθμισης οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *