Friday , 29 March 2024

Ελληνική Ένωση Καφέ: «Πικρός» ο καφές για τον Έλληνα – Το 95% θεωρεί αυξημένη την τιμή του – Το 54% έχει «κόψει» τις εξόδους

Άρρηκτη σχέση του Έλληνα καταναλωτή με τον καφέ. Αυξημένες θεωρεί τις τιμές του καφέ το 95% των ερωτηθέντων καταναλωτών σύμφωνα με έρευνα: «Η αγορά καφέ στην Ελλάδα» που διενήργησε η Ελληνική Ένωση Καφέ. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι καταναλώνουν καφέ (σ.σ.το 95% των ερωτηθέντων) εκτιμούν ότι η τιμή του το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί. Το συνολικό ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι η τιμή έχει αυξηθεί είναι 93% και καταμερίζεται σε ποσοστό 75% εκείνων που απαντούν ότι μετά βεβαιότητας έχει αυξηθεί και στο 18% εκείνων που απαντούν ότι μάλλον έχει αυξηθεί.

«Βαρύς» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το εάν θα έπρεπε να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ. Επτά στους δέκα απαντούν αρνητικά. Συγκεκριμένα, το 80% δηλώνει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο ειδικός φόρος, με το 66% από αυτούς να τοποθετούνται λέγοντας «σίγουρα όχι» και το 14% αναφέρει ότι «μάλλον όχι». Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος που αποτελεί την καθημερινή τους συνήθεια. «Όχι μόνο υφίσταται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, αλλά αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ τα τελευταία χρόνια η κατάργησή του», σχολιάζει σχετικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και την τιμή του καφέ που αγοράζει ο καταναλωτής με ποσό που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ ετησίως».

Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή
Ως προς την επίδραση των ανατιμήσεων στην έξοδο για καφέ, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές καφέ (54%) απαντούν ότι έχουν περιορίσει τις εξόδους τους εξαιτίας του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ το 45% από αυτούς αναφέρει ότι δεν έχει περιορίσει τις εξόδους παρά το γενικότερο κλίμα αυξήσεων.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η ποσοτική έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για την Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 17 ετών και πάνω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *