Friday , 29 March 2024

Επίδομα ως και 1.000 ευρώ το μήνα σε όσα ζευγάρια θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Μετά τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, η κυβέρνηση προχωρά  και στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όσα  ζευγάρια αποφασίσουν να φιλοξενήσουν ένα παιδί (αναδοχή).

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επίδομα θα είναι μηνιαίο και θα κυμαίνεται από 300 ως και 1000 ευρώ για τα παιδιά με αναπηρία.

Το βοήθημα θα αφορά την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο το 26ο έτος της ηλικίας του.

Επίσης προβλέπεται προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες και παιδικές κατασκηνώσεις.

Παιδιά για αναδοχή θεωρούνται όσα είναι μέλη οικογενειών σε κρίση, τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά, τα παιδιά εξαρτημένων γονέων και όσα φιλοξενούνται σήμερα σε ιδρύματα.

Δικαιολογητικά

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονιός, είναι πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και υγείας, εκκαθαριστικά της εφορίας των τελευταίων τριών ετών και αντίγραφα αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και ποινικού μητρώου.  

Κάθε υποψήφιος γονιός μπορεί να κάνει αίτηση στο anynet.gr, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και εφόσον ελεγχθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθεί κατάλληλος για γονέας, να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να ενταχθεί στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την αναδοχή ενός παιδιού διαρκεί ως και 10 μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *